Vargvalparna lär sig döda får

Fårgården Molstaberg har åter haft besök av vargar - tre gånger på en vecka. Hittills i år har ett 70-tal får dödats. "Vi får helt enkelt räkna med att en väsentlig del av våra får blir vargmat", säger Björn Aschan, advokat och ombud för de boende på gården.

I går, söndag, konstaterade Länsstyrelsens personal att

Tidigare i höst sköts revirets tik av en jägare utanför Nykvarn, en händelse som utreds som misstänkt jaktbrott.

Det är nu alltså med stor sannolikhet hanen och någon eller flera av valparna som gått in i Molstabergs hagar.

Valparna lär sig döda

– Det är precis det vi fruktat, att valparna har utbildats av sina föräldrar att ta får, säger Björn Aschan, advokat och ombud för de boende på Molstaberg.

Åtgärden att sätta upp nya stängsel är svår för gården, då man dels har en stor besättning i stora hagar, dels är hagarna i delvis svår terräng.

Att stängsla skulle bli så dyrt att även med Länsstyrelsens bidrag bedömer gården att man inte har råd.

70 döda får i år

Totalt har ett 70-tal av gårdens får dödats av varg i år, enligt Aschan. Någon ny skyddsjaktsansökan är inte aktuell.

– Tanken att nu, med Länsstyrelsens inställning, gå in med en ny ansökan om skyddsjakt känns meningslös, säger Björn Aschan.

Inte råd stängsla

Alternativen är enligt honom att stängsla, något man alltså inte anser sig ha råd med om man inte får ett högre bidragsbelopp, lägga ned fårverksamheten, eller ett tredje, ganska drastiskt alternativ:

– Att gilla läget och konstatera att i stället för att leverera lamm till Scan så att du och jag kan äta god lammstek, så får vi odla en väsentlig del av våra får till vargmat, säger Björn Aschan.