”Vi har inte tid att sänka bensinskatten”

Vad skriver andra medier om de gröna näringarna i ledare och debattartiklar? Land Lantbruk har gjort ett snabbsvep.

Land Lantbruk har spanat in vad andra medier skriver om de gröna näringarna och ämnen relaterade till dessa under den senaste tiden.
Land Lantbruk har spanat in vad andra medier skriver om de gröna näringarna och ämnen relaterade till dessa under den senaste tiden. FOTO: MOSTPHOTOS

”Till hösten blir det inga trattkantareller”

Nu ska en yta på fem hektar gammelskog huggas. Basvägarna där virket ska transporteras är snitslade. Någon kolbotten ska sparas som kulturhistoria, någon våtmark som särskilt värdefull biotop. Resten ska bort. Här blir inga trattkantareller till hösten, och inga tjäderkullar heller. Och allt för en politisk maktdemonstration av valets förlorare. Ulf Kristersson får ursäkta, men jag tycker det är ansvarslöst, skriver Ingvar Persson om den moderata budgetmotionen i en ledare i Aftonbladet.

Aftonbladet 16 juni

”Landsbygden är viktig för oss alla!”

Nu i juni besökte jag Nordviks naturbruksgymnasium (i Kramfors kommun i Västernorrlands län, redaktionens anmärkning) och vet ni vad, äntligen, efter år av minskat söktryck så har det vänt, de har nu 38 sökande till hösten jämfört med 10 för två år sedan. Dessa elever och deras äldre kamrater som tog studenten och sjöng om deras ljusnande framtid är våra framtida lantbrukare och djurvårdare, som många av dem kommer att verka och bo på landsbygden och ja, ni har en ljusnande framtid, skriver Malin Larsson (S) i en ledare på Allehanda.se.

Allehanda.se 24 juni

”Dina matval gör skillnad”

I Sverige är det förbjudet att ge djur antibiotika i förebyggande syfte. Våra djur får medicin när de är sjuka, men inte annars. Så är det inte i alla andra länder. När du väljer svenska livsmedel, möjliggör du också kortare transportsträckor och hjälper till att undvika onödiga växthusgaser från internationella transporter, skriver Johan Lagerholm, ordförande LRF Sörmland, i en debattartikel i Sörmlands Nyheter.

Sörmlands Nyheter 21 juni

”Därför är maten så dyr”

Om vi istället lämnar de alkoholhaltiga dryckerna och tar en titt på våra vanliga livsmedel så produceras nästan all mat vi köper av ett fåtal producenter. Här är det dock inte producentledet som har den egentliga makten (trots stark koncentration där också) utan de stora kedjorna. Enligt Konkurrensverket kontrollerade de tre största kedjorna (ICA, Coop och Axfood med Willys och Hemköp) 86 procent av dagligvaruhandeln i Sverige (2016). Bara ICA kontrollerar drygt 50 procent av livsmedelsförsäljningen, skriver Håkan Boström i en ledare i Göteborgs-Posten.

Göteborgs-Posten 24 juni

”Vi har inte tid att sänka bensinskatten”

Det är viktigt att den förda klimatpolitiken tar hänsyn till både landsbygd och stad, och möjliggör för alla, oavsett var man bor, att leva miljövänligt. Att sänka bensinskatten skulle dock bidra till att skiftet från fossilt till förnybart blir mindre attraktivt ekonomiskt, och därmed låsa fast landsbygden i ett fossilberoende, skriver medlemmar, ordförande och styrelseledamöter i föreningen SSCA, SSE Students for Climate Action, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladet 24 juni

”Vi tar strid för rätt strandskydd”

Det är helt orimligt att som nu anse att allmänheten ska ha tillträde till alla stränder. På privat ägd mark ska fastighetsägaren åtnjuta hemfrid. Detta innebär att allmänheten inte får vistas inom syn och hörhåll. Vidare ska ägare av strandnära mark ha samma rätt som andra fastighetsägare att uppföra byggnader och anlägga till exempel en brygga, skriver Bengt Holmgren, Medborgarrättsrörelsen i Sverige Nätverket Rätt Strandsskydd, i en debattartikel i Gefle Dagblad.

Gefle Dagblad 19 juni