”Vi mångbrukare behöver gå samman”
Kommer alla vi som jobbar i skogen att betalas utifrån hur många ton koldioxid vi binder? Hur effektiva vi är i våra olika roller på att binda koldioxid? Det frågar sig krönikören Erik Hjärtfors.
Kommer alla vi som jobbar i skogen att betalas utifrån hur många ton koldioxid vi binder? Hur effektiva vi är i våra olika roller på att binda koldioxid? Det frågar sig krönikören Erik Hjärtfors.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Jag, liksom många andra som jobbar med framtida användning och utveckling av skogen, var med på Nationella skogsprogrammets konferens förra veckan. En mängd spännande föredrag och nya perspektiv på processer och en att-göra-lista mot ett ännu effektivare och sundare utnyttjande av det gröna guldet.
Det står alltmer klart att världen, så långt den förstår sitt eget bästa, men framför allt Sverige hyser enormt stora förhoppningar om skogen och vi som jobbar med den kan verkligen betrakta oss som klimathjältar.
Kommer alla vi som jobbar i skogen att betalas utifrån hur många ton koldioxid vi binder? Hur effektiva vi är i våra olika roller på att binda koldioxid. Jag har hört en siffra på cirka 600 kilo koldioxid per kubikmeter virke. Bör vi redan nu forska på vilka trädslag som är mest effektiva på att binda koldioxid? Hur nära koldioxidneutralt arbete kommer maskingrupperna att vara när avverkningen är genomförd? Förmodligen använder vi då batterifarmer, solceller på maskinerna och kanske gengas eller vätgas.
Hela industrikedjan jobbar redan nu på att ha helt slutna system för energi via energieffektivare processer, restprodukter, närbelägen vindkraft med mera. Jag tänker mig att även administrativ personal, kommer att ladda ned sin data för veckan i telefonen, hur de åkt till jobbet, hur de bor, haft möten och vilka klimatavtryck barnens aktiviteter medfört. Appen kommer att räkna ut hur klimatvänlig du är. Kan hela skogbranschen och mångbruksbranschen vara klimatneutral 2030?
Vi som mångbrukare (i dag 10 000 skogsägare) kommer att få en del andra betalda uppdrag från samhället.
1. Förädla och ta fram spännande och klimatsmarta träprodukter för hus, inredning med mera. Jakt, fiske och skogens skafferi förädlas.
2. Skapa skogar med höga sociala värden där alla kan stressa av, uppleva och återhämta sig via boende, aktiviteter och guidning.
3. Jobba med aktiv naturvård, till exempel flytta död ved dit där den skapar mest biologisk mångfald, jobba med korridorer och så vidare.
För detta behövs en branschorganisation för mångbrukare. I veckan fick vi klart med finansiering av ett treårigt projekt som ska göra just detta. Projektet ägs av LRF och arbetet börjar i Småland och på Gotland, men en bransch måste vara en möjlighet för alla i Sverige och därför behövs samarbete med till exempel LRF Skogsägarna, Föreningen Skogens mångbruk, Småsågarnas Riksförbund, regionala turismorganisationer med flera.
Erik Hjärtfors
Skogsägare och mångbrukare