"Vi som jobbar med svenskt kött har inget att dölja"

Köttbranschen måste våga skildra hela processen från uppfödning till slakt, menar Isabel Moretti, VD för Svenskt Kött. I nya avsnittet av Lantbrukspodden berättar hon om en skakig resa mot större öppenhet.

Isabell Moretti, VD för Svenskt Kött, medverkade i ett avsnitt av Lantbrukspodden inspelat i december 2021. Hon intervjuades av Göran Berglund.
Isabell Moretti, VD för Svenskt Kött, medverkade i ett avsnitt av Lantbrukspodden inspelat i december 2021. Hon intervjuades av Göran Berglund. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Svenskt Kötts film "Hur djur blir mat" på Youtube skiljer sig från branschens normala kommunikation. I den 18 minuter långa filmen ägnas cirka en tredjedel åt slakten.

– Vårt önskemål från början var att den delen skulle finnas med, men det var så klart en lång process med styrelsen och framför allt med representanter för köttföretagen. Det var lite stötande och blötande om vad vi var villiga att visa, säger Isabel Moretti.

”Nyttig diskussion”

I filmen skildras hur djuren transporteras, stallas upp och inspekteras på slakteriet samt även bedövning och avblodning.

– Oron var väl större innan vi hade bilderna. Men jag tror det var en nyttig diskussion för alla oss som jobbar med svenskt kött. Slutsatsen blev att detta är inget vi ska försöka dölja, fortsätter Isabel Moretti.

Näringsinnehållet i skuggan

I avsnittet av Lantbrukspodden diskuteras också varför köttets näringsinnehåll har hamnat så i skymundan och vilken roll media spelar när det nu är klimatpåverkan som i första hand hålls emot köttproduktionen.

– Här kan man hitta oheliga allianser som till exempel hur oljebolag hjälper till att finansiera forskning som kopplar ihop kött och klimat som ett sätt att flytta fokus från sin egen påverkan, säger Isabel Moretti.

LÄS MER: Här hittar du fler avsnitt av Lantbrukspodden