Vill göra teknikidén till verklighet

Mattias Eriksson kom på tredje plats i Teknikutmaningen 2021 med sin idé hitchkrokvarnaren. Samtidigt som han går sista året på gymnasiet försöker han nu att ta fram en prototyp för att så småningom göra sin idé till verklighet.

När skolan har lugnat ner sig så hoppas Mattias Eriksson att han kan lägga mer tid på sin prototyp.
När skolan har lugnat ner sig så hoppas Mattias Eriksson att han kan lägga mer tid på sin prototyp.

– Förhoppningsvis blir jag klar till sommaren och sen försöker jag få in den någonstans, om något företag vill köpa upp den. Det är planen, säger Mattias Eriksson.

Hans idé är en hitchkrokvarnare som belönades med en tredje plats i Teknikutmaningen förra året. Systemet är en säkerhetsdetalj som varnar när hitchkroken inte har gått i lås. Han fick idén när en kompis till honom tappade ett balsläp. Ingen kom till skada, men Mattias Eriksson började fundera på om det inte fanns något system som varnade när kroken inte hade gått i lås. Han hittade inte det hos någon större tillverkare och skickade in sin idé om säkerhetsfunktionen till Teknikutmaningen.

FAKTA: Tävlingsdeltagare

Namn: Mattias Eriksson.

Ålder: 19 år.

Bor: Delsbacken, strax utanför Uppsala.

Sysselsättning: Går tredje året på bygg- och anläggningsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

Det här var mitt bidrag: Hitchkrokvarnaren.

Deltog: 2021.

Placering: Tredje plats.

Bygger på magnetbrytare

Hans system går ut på att en magnetbrytare sitter på hitchkroken och en sitter på traktorn. När magnetbrytarna inte är i kontakt med varandra är hans tanke att en lampa ska börja lysa inne i traktorn för att på så sätt varna att kroken inte är fastlåst. Ett ytterligare steg är att traktorn ska gå i max 5 km/h när kroken inte är låst läge, men fokus nu är att få i ordning en ordentlig prototyp.

– Funkar gör det, med magneterna och lampor. Men problemet är att få till mallarna så att det ska passa på traktorn, säger han.

3D-skrivaren gör så att Mattias Eriksson kan ta fram en egen riktigt bra prototyp och sen visa upp för företag, i stället för att be någon annan om hjälp.
3D-skrivaren gör så att Mattias Eriksson kan ta fram en egen riktigt bra prototyp och sen visa upp för företag, i stället för att be någon annan om hjälp. FOTO: MATTIAS ERIKSSON

Han har köpt en 3D-skrivare för att kunna ta fram en egen prototyp innan han går vidare till något företag. Han skissar på hur det ska se ut i ett program på datorn, sedan skickar han över det till skrivaren som skriver ut.

– Det finns företag som printar grejer. Men den här skrivaren var inte alltför dyr så då kan man passa på att få ut lite fler prototyper för en billigare peng.

Nytt jobb väntar

Han går just nu sista året av bygg- och anläggningsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla, men kommer efter studenten att börja jobba på en köttgård. Hans teknikintresse kommer från lantbruket och uppväxten på sina föräldrars gård utanför Uppsala.

– Det blir att man grejar med mycket. Både med nytt och gammalt så det är lite kul.

Det är i skrivande stund en intensiv tid i skolan innan studenten men Mattias Eriksson hoppas kunna lägga mer tid på hitchkrokvarnaren snart.

– Jag ska försöka i alla fall när skolan har lugnat ner sig lite grann.

Sälja in till företag

Till sommaren hoppas han ha en färdig prototyp att visa upp och sälja till något företag. Men någon mer idé på lager för att skicka in till Teknikutmaningen har han inte för tillfället.

– Inte vad jag har kommit på än. Jag försöker få klart den här först sen får vi se om man kikar på något mer, säger Mattias Eriksson.

LÄS MER: Så här anmäler du dig till tävlingen!