Vintervädret slår hårt mot sågverken

Det ovanligt hårda vintervädret slår mot sågverken och leder till att produktionen måste sänkas, visar en analys.

FOTO: MATS P OSTELIUS

Snömängderna över Sverige lägger ett tungt täcke över stora delar av skogsnäringen. Enligt analysföretaget Euwid så leder oväder och snö till stora och produktionsstörande problem i allt från transporter till produktion. Problemen drabbar många sågverk över hela Europa.

Begränsad produktion

Snökaoset leder nu även till att produktionen har sackat i ett antal sågverk i södra och centrala Sverige. Flera anläggningar tvingas sänka produktionen då de inte har kunnat få tillräckliga timmerleveranser de senaste veckorna. Det, skriver Euwid, "lämnar dem utan andra alternativ än att dra ned på sin produktion".

Ett skäl till att produktionen minskar är att lastbilarna inte kan lastas lika tungt när väglaget blir sämre, skriver Euwid.

Besvärligt för timmertransporter

Att det är en besvärlig tid för timmertransporter bekräftar Erik Engström, timmerbilschaufför, till Sveriges Radio. När det är kyla och kallt ute blir stockarna extra känsliga och det blir halkigare, uppger han.

Förutom traditionell fastspänning kedjor över travarna, med automatspännare och krokar i kedjorna så gäller det att kolla timmerlasten flera gånger, uppger han.

– Det blir viktigare att vara försiktig när man lastar och att ha jämna lass, säger han till nyhetskanalen.

Problemen är generella, men skiljer sig beroende på vilket trädslag som transporteras. Grantimmer har skrovlig och tjock bark och rör sig mindre på lasset. Björktimmer är däremot glasigare och får lättare blanka ytor i kylan.

LÄS OCKSÅ: Brist på massaved höjer priset

Skogsägare bör kolla skogen