Australien bävar för nya bränder

undefined

En invånare i Busbys Flat, New South Wales, flyr bränderna.
En invånare i Busbys Flat, New South Wales, flyr bränderna.

Lugnet före stormen. Så beskrivs det dramatiska läget i hela New South Wales, inklusive femmiljonersstaden Sydney.

Varningarna inför tisdag och onsdag i storstadsregionen låg redan på den allra högsta nivån, "Catastrophic fire danger", när räddningstjänsten RFS på måndagen meddelade att bränderna kan bli värre än vad man trott, och täcka ett ännu större område. I stort sett hela delstatens kuststräcka på 2 100 kilometer, har nu fått den högsta varningsgraden.

Det inbegriper såväl bergskedjan Blue Mountains, som flera förorter till Sydney. Det är första gången sedan dagens varningssystem för bränder infördes för tio år sedan, som högsta varningsnivån även gäller Sydney.

Bränderna sprider sig

I väntan på stigande temperaturer till runt 35 grader och starka vindar var måndagen förhållandevis "lugn". Av de omkring 60 bränder som härjade i delstaten uppgavs hälften vara under kontroll. Men myndigheterna varnade allmänheten för att slappna av och uppmanade de som befann sig i farozonen att packa det viktigaste – och förbereda sig för evakuering.

I hela Australien beräknas en miljon privatbostäder ligga inom 100 meter från skog- och buskmarker, och därmed kunna vara i akut fara vid bränder.

– Vi kan inte garantera en brandbil vid varje hem, säger chefen för RFS, Shane Fitzsimmons, enligt ABC News , och uppmanar alla i riskzonerna att lämna sin hem.

– Om du inte gör det i kväll måste du definitivt göra det tidigt i morgon bitti. Vi vet att vi inte kommer att kunna kontrollera bränderna längs den norra kusten till i morgon, vilket innebär att de bränderna kommer att sprida sig, och de kommer att sprida sig snabbt och aggressivt.

Nödläge utropat

Mer än 850 000 hektar land, mer än en halv miljon fotbollsplaner, har brunnit i New South Wales sedan brandsäsongen inleddes i slutet av augusti. Under helgen omkom tre personer och minst 150 bostadshus slukades av lågorna.

Delstatens premiärminister Gladys Berejiklian utropade på måndagen ett nödläge för hela New South Wales och beskrev på en presskonferens krisen som "några av de mest förödande bränderna vi någonsin sett".

– Jag vill förvissa alla om att vi har tagit alla nödvändiga steg vi kan för att skydda liv och egendom, sade hon enligt SBS News.

– Vi vet inte exakt var elden kommer att blossa upp, men vi vet att när vi har genomsnittliga temperaturer på 38 grader och extrema vindförhållanden över hela staten, måste alla vara beredda på det värsta oavsett var de är.

Hjälp från hela landet

Det är första gången sedan 2013 som myndigheterna har utlöst nödläge i delstaten, även då på grund av stora bränder.

Till följd av bränderna är fler än 360 skolor stängda de närmaste dagarna.

1 400 personer, främst brandmän, har kommit till New South Wales från övriga Australien och även Nya Zeeland för att bekämpa bränderna, ytterligare 400 beräknas komma under måndagen och tisdagen.

LÄS MER: Våldsamma vindbyar gynnar Kalifornienbränder

LÄS MER: Bränderna i Amazonas vattenbombas