Batteriet höjer – och sänker – röjsågen

Husqvarnas första batteriröjsåg är lätt, den är tyst och den startar med ett enda knapptryck. Men batteriet som ger alla dessa fördelar är också sågens akilleshäl.

Joakim Isacsson konstaterar att batteriröjsågen är lätt, den startar med ett knapptryck och den är tyst. Men batteriet tar slut för snabbt och det är lite för lite kraft i den för den självverksamme skogsägaren.
Joakim Isacsson konstaterar att batteriröjsågen är lätt, den startar med ett knapptryck och den är tyst. Men batteriet tar slut för snabbt och det är lite för lite kraft i den för den självverksamme skogsägaren. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Land Skogsbruk har låtit Joakim Isacsson, självverksam skogsägare i Sissehult, mitt i Småland, testa Husqvarnas första batteridrivna röjsåg. Det ska väl sägas med en gång att Joakim Isacsson inte hör till målgruppen för sågen. Han är en erfaren skogsröjare och har höga krav på sin röjsåg.

Joakim Isacsson har kört med den nya röjsågen två arbetsdagar i skogen, sammanlagt. Det har handlat om röjning av klenare sly, upp till 4 centimeter i diameter.

Han gillar röjsågen för att den är lätt och smidig. Och framför allt för att den är så lättstartad.

– Det är en väldigt lätt såg, men det är faktiskt inte bara positivt att den är det. Jag brukar använda mig av röjsågens tyngd som motvikt för att skjuta ifrån mig det som jag har fällt. Det är svårare med en lätt såg, säger Joakim Isacsson.

Det är alltid viktigt att hålla sågklingan vass, men på en batterisåg som inte är lika stark som en bensindriven blir det ännu viktigare.
Det är alltid viktigt att hålla sågklingan vass, men på en batterisåg som inte är lika stark som en bensindriven blir det ännu viktigare. FOTO: MARIE HENNINGSSON
En vanlig bensindriven röjsåg bredvid den batteridrivna.
En vanlig bensindriven röjsåg bredvid den batteridrivna. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Ljudlös

Den är lätt att häkta fast i röjselen och det är mycket lätt att ställa in styret för att få rätt balans.

Att starta sågen är smidigast tänkbara, bara att trycka på startknappen. Inga tre drag med startsnöret. Och när den startat så låter den ingenting.

– Det känns riktigt konstigt att gå med en såg som är helt tyst, säger Joakim Isacsson.

Men naturligtvis börjar den låta så snart sågklingan börjar snurra och jobbet ska utföras.

Sedan kommer det till själva jobbet. Röjsågen varvar bra, men styrkan är betydligt sämre än vad Joakim är van vid.

– Det är alltid viktigt att hålla klingan skarp och välskränkt, men med en såg med lite mindre styrka som den här är det ännu viktigare.

FAKTA: Batteriröjsågen

Motor: Husqvarna e-torq BLDC

Varvtal vid max effekt: 8 200 varv/minut

Rörlängd: 1380 mm

Vikt: 4,5 kilo, utan batteri

Pris: 6 490 kr (inkl moms)

Men sågens främsta svaghet är batteriet. Det räcker drygt en timme när det inte är minusgrader. Sedan är det dags att ladda det igen.

– Det går dock snabbt att ladda det, det tar inte ens en timme och det syns tydligt på batteriet hur lång tid det är kvar att ladda.

Batteriet räcker cirka en timme.
Batteriet räcker cirka en timme. FOTO: MARIE HENNINGSSON
Med ett knapptryck startar röjsågen. Det syns också tydligt hur mycket laddning som finns kvar i batteriet.
Med ett knapptryck startar röjsågen. Det syns också tydligt hur mycket laddning som finns kvar i batteriet. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Vem tror du kan ha mest nytta av den nya sågen?

– Den passar den som är ute i skogen kortare stunder, med två batterier kan man jobba två timmar. Jag kan tänka mig att den är bra vid plantröjning, att röja vid stängsel och utmed vägkanter. Den är inget man åker ut med klockan 7 på morgonen och röjer med hela dagen. Men det är en riktig såg, en kvalitetssåg för klenare dimensioner och kortare arbetsdagar.

FAKTA: Betyg Husqvarna 535iFR

Balans: 4

Vikt: 5

Arbetsmiljö: 5

Styrka vid fällning: 2

Servicefunktioner: 5

Användarvänlighet: 5

LÄS MER: Nästa generation batteridrift i röjsåg