Bergs Timber breddar med Norvik-köp

Bergs Timber köper Norvik Timber Industries för att bredda råvarubasen och få samordningsfördelar, enligt dess vd. Det handlar också om att konjunktursäkra.

Bergs Timbers vd Peter Nilsson.
Bergs Timbers vd Peter Nilsson.

Sågverksbolaget Bergs Timber aviserade i januari ett förvärv av Norvik Timber Industries, inom samma koncern. Köpet sker efter en avsiktsförklaring med Bergs Timbers huvudägare Norvik, med bas på Island.

Nu berättar Bergs Timbers vd Peter Nilsson om avsikten med förvärvet.

– Vi tror att det är bra att bredda verksamheten för att vara beredda nästa gång konjunkturen viker neråt, säger han, i en intervju med tidningen ATL (betal-länk).

Breddar sig geografiskt

Affären innebär att Bergs Timber breddar sig geografiskt till Lettland, Estland och Storbritannien. Verksamheterna omsätter virka 1,6 miljarder kronor.

Tvingats sälja skog

Bolaget har haft varierande lönsamhet under åren och har tidigare tvingats sälja skog för att rädda sågverken, skriver ATL.

Genom köpet ökar sågvolymen samtidigt som Bergs Timber öppnar för ytterligare försäljning till större kunder. Utöver det innebär förvärvet en breddning geografiskt, vilket både utökar råvarubasen och jämnar ut svängningar i valutor.

Vid offentliggörandet av köpet i januari uppgav Bergs Timber att potential finns för samordningsfördelar inom anskaffning av råvaror, samt distribution och försäljning. Köpesumman är 270 miljoner kronor i likvida medel och 170 miljoner nyemmitterade aktier.

Målet är att affären ska bli klar under andra kvartalet i år, förutsatt att den godkänns av en bolagsstämma.

LÄS OCKSÅ: Bergs Timber investerar i Vimmerby