Billerud Korsnäs importerar eucalyptus från Sydamerika

Kombinationen av en blöt höst och en snöig vinter kostar mångmiljonbelopp för Billerud Korsnäs. Företaget testar nu import av eucalyptusflis från Sydamerika till bruket i Gävle.

Kombinationen av en blöt höst och en snöig vinter kostar mångmiljonbelopp för Billerud Korsnäs, som nu importerar eucalyptusflis från Sydamerika.

Tidigare har Land Skogsbruk skrivit om hur stora delar av skogsnäringen drabbas av produktionsstörningar på grund av snömasssorna.

Drabbar hela Europa

Enligt en analys från Euwid drabbas såväl skogsrelaterade transporter som produktion i hela Europa, där det i stora delar av Sverige råder förhållanden som är värre än en normal vinter.

I januari vinstvarnade Billerud Korsnäs, delvis med hänvisning till den hårda vintern och till produktionsstörningar i bruken i Gävle och Gruvön.

Störningar trots rekordproduktion

För Billerud Korsnäs har den blöta hösten och snöiga vintern lett till produktionsstörningar trots att det råder rekordproduktion, skriver Process Nordic. Bristen på massaved uppstod redan i slutet av förra året.

Begränsningarna i produktionen beror bland annat på att skogsmaskiner inte kan användas som vanligt, eftersom marken inte har frusit till på ett sätt som möjliggör effektivt skogsbruk, skriver tidningen. Utöver det har transportläget försämrats på vägnätet.

Eucalyptus från Sydamerika

Flera åtgärder har satts in. Produktmixen har ändrats för att få till stånd en mer optimal virkesåtgång och för att hushålla bättre med framför allt lövved. En annan åtgärd är att importera eucalyptusflis från Sydamerika, skriver Process Nordic.

- Till anläggningen i Gävle har vi importerat eucalyptusflis från Sydamerika, vilket är något som utvärderats för att kunna användas i sådana här situationer som historiskt dyker upp med fem till tio års mellanrum, säger Uno Brinnen, skogsdirektör vid Billerud Korsnäs, till Process Nordic.

Stabilt resultat

Trots vinstvarning rapporterade Billerud Korsnäs ett stabilt resultat för 2017. Däremot spås produktionsproblemen som en följd av vintervädret påverka resultatet för första kvartalet negativt med upp till 100 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Billerud Korsnäs ökar - trots vinstvarning