Biobränsle ska värma växthusen

Svenska Skogsplantor fortsätter sin satsning på uppvärmning med biobränsle för att minska koldioxidutsläppen. Nu är det Stakhedens plantskola i Grangärde som får nya biobränslepannor.

Nya biobränslepannor installeras på Stakhedens plantskola.
Nya biobränslepannor installeras på Stakhedens plantskola. FOTO: SVENSKA SKOGSPLANTOR

Vid Svenska Skogsplantors plantskola i Grangärde, utanför Ludvika, pågår just nu arbetet med att byta ut de gamla oljepannorna som värmt växthusen. Istället installeras pannor för biobränsle som ska värma de 27 miljoner skogsplantor som odlas årligen i plantskolan.

– Av miljöskäl byter vi nu ut de gamla pannorna och ersätter dem med biobränslepannor. Vi strävar efter en hållbar plantproduktion och en förnyelsebar restprodukt i form av träpellets är en mycket bättre lösning, säger Peter Forsberg Platschef vid Stakhedens plantskola i ett pressmeddelande.

Peter Forsberg, platschef på Stakhedens plantskola.
Peter Forsberg, platschef på Stakhedens plantskola. FOTO: SVENSKA SKOGSPLANTOR

Satsar på biobränsle

Svenska Skogsplantor satsar på uppvärmning med biobränsle vilket ska minska företagets koldioxidutsläpp med 80 procent. Satsningen omfattar på sikt alla företagets plantskolor och ska ge en årlig koldioxidreduktion på 1 800 ton när de 48 nya biobränslepannorna är på plats.

Uppvärmningen är energikrävande

Uppvärmningen av växthusen är det mest energikrävande i Svenska Skogsplantors verksamhet och genom den här klimatinvesteringen i Grangärde på ungefär 11 miljoner kronor räknar de med att kunna reducera det fossila koldioxidutsläppet med hela 93 procent, vilket enligt företaget motsvarar 548 ton koldioxid årligen.

18 nya pannor

Företaget har fem plantskolor runt om i Sverige. Sedan länge används biobränsle i Kilåmons plantskola. Under 2018 installerades de första pelletspannorna på Vibytorps och Trekantens plantskolor. Totalt handlar investeringen i Stakhedens plantskola om 18 nya pannor med tillhörande pannhus och pelletssilos som ska komma på plats. För detta gjuts nya bottenplattor intill respektive växthus.

Klart i september