Blixtbyggd träläktare gör Östersund redo för Europa League

Just nu monteras en läktare i limträ på Jämtkraft arena i Östersund. Läktaren rymmer 1 744 sittplatser och är en förutsättning för att arenan ska nå den standard som krävs för att Östersund FK ska få spela hemmamatcher i Europa Leagues gruppspel.

Daniel Kindberg, ÖFK:s ordförande.
Daniel Kindberg, ÖFK:s ordförande. FOTO: JOHAN AXELSSON

I förra veckan stod det klart att Östersund FK klarat kvalet till Europa League, och i september startar gruppspelet. För att få spela hemmamatcher i Östersund krävdes att arenan uppdateras från kategori två till kategori fyra, och bland annat behövs då minst 1700 ytterligare sittplatser.

Med kort varsel fick träkoncernen Martinsons uppdraget.

”Läktaren från Martinsons är helt enkelt en förutsättning för att vi ska få spela i Europa League. Med tanke på att det drar igång om 2,5 vecka var det en nödvändighet att jobba snabbt och då ville vi ha en trygg leverantör. Och som vanligt har samarbetet med Martinsons fungerat utmärkt”, säger Daniel Kindberg, ÖFK:s ordförande i ett pressmeddelande.

Limträkonstruktion

Leveransen av materialet, totalt 60 kubikmeter limträ, skedde i slutet av förra veckan. Martinsson står även för montaget som ska vara klart ungefär en vecka innan den första gruppspelsmatchen den 28 september.

Martinson har tidigare levererat till Jämtkraft Arena, vilket underlättar arbetet då man har tillgång till alla ritningar på tidigare läktare och ingen nyprojektering behövs.

”Det gör att vi kan leverera med kort varsel. Och självklart vill vi hjälpa en kund som vi samarbetat med tidigare. Och klubben med för den delen. De har gjort en otrolig resa som det känns roligt att få bidra till”, kommenterar Daniel Wilded, produktchef på Martinsons.

Europa League

Gruppspelet till Europa League startar i september. Östersund FK kommer att möta Athletic Bilbao. Hertha Berlin och Zorya Luhansk. UEFA kräver för att Östersund ska få spela på hemmaplan att Jämtkraft Arena uppdateras från kategori 2 till kategori 4, vilket bland annat innebär fler sittplatser.