Brandmännen: ”Vi varnade för detta - dags att lyssna”

Skogsbränderna rasar över Sverige, men brandmän saknas. Politikerna borde ha lyssnat på våra varningar. Det skriver Magnus Sjöholm, brandman och ombudsman, samt Christer Nyberg, Brandman & sakkunnig räddningsman i beredskap på Brandmännens riksförbund.

FOTO: IBL

Magnus Sjöholm och Christer Nyberg kritiserar i ett debattinlägg på Expressens hemsida dels de neddragningar som har skett mot landets brandstationer, dels för uttalanden från regeringen om att "Sverige generellt har en bra krisberedskap när det gäller räddningstjänst och brandförsvar, men kan se över hur det ser ut i dagsläget". Uttalandet tillskrivs inrikesminister Morgan Johansson, efter att regeringen enligt har fått kritik för brister i brandberedskapen,

"Neddragningar har slagit hårt mot landets brandstationer. Vissa har inte ens tankbilar för att transportera vatten. Vi varnade er politiker för konsekvenserna av detta. För en gångs skull: Lyssna nu på oss, skriver Brandmännens riksförbund", skriver Magnus Sjöholm och Christer Nyberg.

Har påtalat bristerna

Brandmännens riksförbund, BRF har gång efter annan påtalat att bristerna är långtgående och stora. Nu ser vi konsekvenserna, betonar skribenterna. En enkät från BRF visar att det saknas 2 500 brandmän i Sverige samtidigt som många brandstationer vittnar om neddragningar.

"Hade Sveriges räddningstjänst haft full bemanning kan vi inte utesluta att vissa av de skogsbränder som nu växt sig stora, hade kunnat släckas i ett initialt skede, med stora besparingar för samhället. Av erfarenhet vet alla brandmän att det är uppstarten av en olycka som utgör betydelsen för det fortsatta händelseförloppet. Är man stark vid ankomst kan det negativa händelseförloppet hävas", skriver de.

Agera nu

Därför är det dags för politikerna att gå från ord till handling, skriver de:

"Nej, Sveriges samlade politikerkår. Det är dags att agera nu, det duger inte att bara ha åsikter och inte göra något.", skriver Sjöholm och Nyberg, och tillägger: "Sverige har sannolikt aldrig i modern tid varit sämre rustat för brandbekämpning".

LÄS OCKSÅ: "Det är som att vara i en krigszon"