CWD-kartläggning i Sverige startar 2018

Flera fall av CWD, galna älg-sjukan, har konstaterats i Norg, det senaste fallet nära svenska gränsen till Jämtland. Nu vill norska myndigheter att Sverige också börjar kartlägga sjukdomen.

Att stå med sänkt huvud är ett av symptomen på CWD, eller galna älg-sjukan. Denna älg har inget med artikeln att göra.
Att stå med sänkt huvud är ett av symptomen på CWD, eller galna älg-sjukan. Denna älg har inget med artikeln att göra. FOTO: MOSTPHOTOS

I förra veckan rapporterade Land Skogsbruk om att en älg som skjutits i Norge nära den svenska gränsen i Jämtland hade sjukdomen CWD, även kallad galna älg-sjukan.

Kartläggs i Norge

I Norge har flera fall upptäckts och där håller myndigheterna på med en stor kartläggning av sjukdomens utbredning. Men i Sverige har ingen motsavarande undersökning inletts och det väcker irritation hos de norska myndigheterna, skriver SVT Jämtland.

– Svenska myndigheter har tyvärr inte inlett någon motsvarande undersökning. Det beklagar vi djupt. Inget tyder på att sjukdomen bara finns på norska sidan, säger Karen Johanne Baalsrud, på norska Mattilsynet.

Övervakning nästa år

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt är Sveriges insats just nu att undersöka inskickade misstänkt smittade hjortdjur, och hjortdjur som skickas in av annan anledning. En större insats planeras men eftersom finansieringen inte har funnits så har den inte påbörjats – man inväntar EU:s nya övervakning som ska omfatta även Sverige. Den startar i januari 2018.

Inget svenskt fall

Även om det är stor sannolikhet att sjukdomen faktiskt finns i Sverige och Jämtland så finns ännu inget bekräftat fall.

– Det finns naturligtvis en risk att vi har smittan i länet men vi har inte kunnat bekräfta eller dementera huruvida det stämmer, säger Johan Olsson, länsveterinär på länsstyrelsen i Jämtland.

Skicka in prover

Just nu kan länsstyrelsen inte göra något mer än att följa centrala myndigheters riktlinjer och informera allmänheten och uppmana den att skicka in prover från misstänkts smittade djur i Jämtland.

– Folk som påträffat ett dött hjortdjur eller som avlivat ett hjortdjur som är uppenbart sjukt ska ta kontakt med SVA och få rådgivning i hur man tar ett prov för att hjälpa oss myndigheter att få en bild av hur läget ligger i landet, säger han.

Ingen större utbredning

Trots att inget fall ännu har bekräftats i länet så finns det en oro, som länsveterinären vill dämpa:

– Det finns en oro men tittar man på den norska undersökningen så har man i runda slängar tagit 23 000 prov och 10 av dem har varit positiva, så det har inte haft någon större utbredning ännu, säger Johan Olsson.