Därför har limträ blivit en succé

2017 blev det stora genombrottsåret för limträ på den svenska marknaden. Branschen ökade försäljningsvolymen med nära 7 procent och marknadsledaren Martinsons Trä ökade med hela 15 procent.

Limträ i olika former, här handlar det om en KL-trä-skiva i fem lager som just limats och pressats vid Martinsons limträfabriker i Bygdsiljum i Västerbotten.
Limträ i olika former, här handlar det om en KL-trä-skiva i fem lager som just limats och pressats vid Martinsons limträfabriker i Bygdsiljum i Västerbotten. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

– Fjolåret var verkligen bra. Försäljningen har ökat under många år, men det känns nu som att limträ nått en stabil nivå och intresset ökar hela tiden. Vi räknar med växande produktion till totalt 46 000 kubikmeter limträ under 2018, säger Lars Källströmer, försäljningschef för Byggprodukter på Martinsons Trä i Bygdsiljum i Västerbotten.

Har produktutvecklat

De tre viktigaste faktorerna som förklarar uppgången anser han vara; att trä blivit populärare, ett bra konjunkturläge och att koncernen gjort hemläxan och produktutvecklat.

– Tidigare fick byggvaruhandelns kunder köpa och kapa limträ från 12-meterslängder men nu har vi limträ i rätt längder som passar i olika sammanhang. Kunderna, både proffs och hemmasnickare, kan plocka direkt från hyllorna, det här underlättar för alla inblandade, säger Lars Källströmer.

Lars Källströmer, försäljningschef för Byggprodukter vid Martinsons, är positiv till den snabba utvecklingen för limträ som växer på marknaden. Han visar den breda liggande ytterpanel i limträ som lockar allt fler byggare.
Lars Källströmer, försäljningschef för Byggprodukter vid Martinsons, är positiv till den snabba utvecklingen för limträ som växer på marknaden. Han visar den breda liggande ytterpanel i limträ som lockar allt fler byggare. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

En annan framgångsfaktor är Martinsons satsning på KL-trä, alltså korslimmade skivor för proffsbyggbolagen. Tekniken rationaliserar byggandet av stora byggnader och villor.

”Är pionjärer”

I limträfabrik nummer 5, som invigdes för ett drygt år sedan, produceras stora KL-skivor med tre, fem eller sju korslagda lager med lokalt senvuxet virke. När skivorna är klara går de in i en data- och ritningsstyrd jättesnickerimaskin med fräsar, klingor och borrar. I den produceras millimeteranpassade väggblock med uttag för fönster, elledningar och annat som sedan levereras helt färdiga direkt till byggen.

– Idén med KL-trä kommer från Österrike, men vi är pionjärer här och har utvecklat tekniken, det har gett bra resultat. Den norrländska granen passar utmärkt och ger fantastiskt fina ytor på exempelvis väggar. Utomlands, bland annat i Norge, sitter träet ofta synligt men i Sverige har vi byggregler som många gånger kräver gipsskivor ytterst, säger Daniel Wilded, produktchef för Martinsons Byggsystem.

Han visar runt i fabriken som självklart gör skäl för namnet. Byggnaden är som en reklampelare, helt konstruerad av limträ med kraftiga balkar och med en speciell bred liggande ytterpanel av limträ som allt fler byggare upptäcker.

[bild]

Maskinhallar för jord- och skogsägare

Just nu sätter Martinsons stora förhoppningar om att man ska få vara med och leverera miljövänligt och lokalt limträ till den jättestora internationella batterifabriken Northvolt i Skellefteå, med byggstart 15 maj i år. Att Martinsons i dagarna fått sitt KL-trä miljömärkt med Svanen lär stärka företagets position på marknaden.

Nästa stora konkreta satsning är hallar i ”Ikeafärdiga” byggsatser, bland annat maskinhallar för jord- och skogsägare.

– Vi har tagit fram färdiga paket med limträstommar i olika storlekar till ett fast pris. Dessutom erbjuder vi väggar och tak i valfria material för en komplett hall. Lanseringen av hallstommarna börjar under våren, berättar Daniel Wilded.

Martinsons tillverkar även broar i olika storlekar där limträbalkar utgör stommen.

– Produkterna utvecklas hela tiden med målet att förenkla för kunderna och det ger effekt. Allt fler vill ha trä, det upplevs som miljövänligt och klimatfrågan stärker ju också träet. Det känns på många sätt som att mänskligheten verkligen är på väg in i ”Träåldern”, säger han.

Daniel Wilded, produktchef för Martinsons Byggsystem, visar Limträ-fabrik 5 där KL-trä, korslimmade träskivor, produceras på löpande band.
Daniel Wilded, produktchef för Martinsons Byggsystem, visar Limträ-fabrik 5 där KL-trä, korslimmade träskivor, produceras på löpande band. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

LÄS MER: Martinsons KL-trä motståndskraftigt mot inbrott

FAKTA: Limträ

# Limträ är uppbyggt av ett antal, vanligtvis 45 millimeter tjocka, sammanlimmade lameller av konstruktionsvirke. Fiberriktningen i lamellerna går parallellt med längden. Limträbalkar tillverkas av lameller i högre hållfasthetsklass i underkant och i överkant, där de maximala drag-, respektive tryckpåkänningarna, uppträder. Mellan dessa används lameller i lägre hållfasthetsklass.

# Limträ betraktas som ett starkt och styvt konstruktionsmaterial där balkar kan spänna fritt över stora avstånd. Materialet varken vrider eller kröker sig och är starkare än rent konstruktionsvirke.

# I dag finns det fyra tillverkare av limträ i Sverige: Moelven Töreboda AB i Töreboda, Setra Trävaror AB i Långshyttan, Glulam of Sweden AB i Ljungaverk och Martinson Group AB i Bygdsiljum.

# Under rekordåret 2017 sålde de svenska limträproducenterna sammanlagt drygt 85 000 kubikmeter limträ, vilket kan jämföras med cirka 77 000 kubikmeter år 2016 som var rekord då.

# Martinsons är hittills enda svenska tillverkaren av korslimmat trä, KL-trä, för byggsektorn. Under 2017 beslöt emellertid både Stora Enso och Södra att bygga nya stora anläggningar för KL-trä.