”De stora aktörerna skiter i allt vad etik och moral heter”

Att Fortums verk i Stockholm importerar flis från regnskogsområden är minst sagt upprörande, anser Ida Oderstål.

Ida Oderstål, skogsentreprenör och krönikör i Land Skogsbruk.
Ida Oderstål, skogsentreprenör och krönikör i Land Skogsbruk. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

För ett par veckor sedan kom rapporter om att ett värmeverk här i Sverige, närmare bestämt Fortums verk i Stockholm, importerar brasiliansk flis från regnskogsområden.

Jag blev så chockad och så upprörd över detta att jag blev tvungen att skriva ett blogginlägg. Här i Norrlands inland slutade vi för drygt fem år sedan att ta rätt på grot (grenar och toppar).

Vi fick höra att det inte längre var lönsamt. Att flisa upp groten och transportera den från vår nordliga landsdel till värmeverken blev tydligen för dyrt. Men från Brasilien kan man minsann frakta flis.

Inlägget fick stor spridning och således rätt många kommentarer både i bloggen och på Facebook. De allra flesta var precis lika arga, besvikna och upprörda som jag. Men några få menade att Fortum och Stockholms stad, som äger värmeverket, inte alls gjorde något som kan anses moraliskt tvivelaktigt.

De menade att det inte var säkert att det var just de viktiga mangroveträden som eldades upp i Stockholm, mest troligt var det eukalyptus som planterats där mangroven en gång vuxit.

Men här hänger jag inte med i resonemanget. Med samma argument skulle vi kunna hugga ner all fjällnära skog, alla nyckelbiotoper och andra skyddsvärda skogar och ersätta dem med fler snabbväxande, mer ekonomiska trädslag.

Jag gissar att det skulle bli lite protester om någon föreslog att vi i Sverige skulle börja med den typen av skogsbruk.

Sverige framhålls ofta i debatten som ett föregångsland när man diskuterar miljöpolitik. Vi har höga skatter på transporter och energi. Vi har väldigt höga miljökrav inom skogsbruket och vi avsätter stora skyddsvärda skogsarealer årligen. Det ska kosta att ”skita ner” och det kostar att "göra rätt”.

Jag tror att högt uppsatta miljömål är bra. Någon måste gå längst fram i ledet och visa att det går att ändra vårt sätt att leva. Men vad spelar det för roll när de stora aktörerna skiter i allt vad etik och moral heter? Vi fortsätter trampa ner norrländsk grot i marken, samtidigt som vi eldar regnskog från andra sidan jordklotet i våra värmeverk.

Förvånansvärt få verkar ens bry sig... Märkligt!

Ida Oderstål,

red@landskogsbruk.se

Skogsentreprenör