Demonstranter vill bevara urskog i Polen

I dag pågår stora protester i Krakow mot avverkningen av urskogen Puszcza Bialowieska i Polen. Området betecknas som den sista ursprungliga skogen i Europa.

Urskogen Puszcza Bialowieska i Polen ligger på gränsen mot Vitryssland och ses som den sista ursprungliga skogen på den europeiska kontinenten - här huserar en stor population av vilda djur, en unik flora och åtskilliga rödlistade fågelarter. Demonstrationer pågår nu i 16 polska städer för att stoppa de fyra skogsmaskiner som hugger ner träd i skogen och miljöaktivister har även försökt att blockera maskinerna.

Minister försvarar avverkningen

Polens miljöminister Jan Szyszko försvarar avverkningarna med att säga att skogen behöver rensas från skadeinsekten granbarkborre. Men ekologer och miljöaktivister ser det som ett sätt för den polska staten att få in pengar genom försäljning av virke. Det rapporterar SR.

– Protesterna är en form av motstånd mot regeringens politik för att bevara urskogen Puszcza Bialowieska, som är den största naturskatten i Polen, säger Magda Masterniak från Warszawa som är med och protesterar.

"En hotad skog" (BBC)