”Den som inte lämnar kvitto blir inte gammal i den här branschen”

Björkved för myseldning i braskamin. Det har blivit Anders Gustavssons grej efter att han sålde tjurarna. I takt med att allt fler villor byggs i Lidköping ökar försäljningen.

Anders Gustavsson har företaget Lidköpings ved.
Anders Gustavsson har företaget Lidköpings ved. FOTO: HENRIK DAMMBERG

När Anders Gustavsson började sälja ved var det många som ville ha blandved för att värma sina hus med vedpanna. Nu har han bara kvar 1-2 sådana kunder. Myseldningen har tagit över.

- Jag säljer nästan bara 30 centimeters björkved. Det är mest villaägare som köper för att myselda i sina braskaminer, säger Anders Gustavsson.

Priset inklusive moms

Den typiske kunden i dag är en man mellan 30 och 55 år som är bosatt i något av Lidköpings stadigt växande villakvarter.

På sin hemsida skriver Anders Gustavsson att priset på ved är inklusive moms. Han säger att han hört talas om att det förekommer svartförsäljning av ved utan redovisad moms, men har inte många gånger stött på att kunden vill slippa kvitto.

- Jag har fått frågan kanske två gånger på åtta år. Den som inte lämnar kvitton blir inte gammal i branschen, säger Anders Gustavsson och visar den kvittomall han har till varje affär.

”Köper in utgallrad björk”

Här hemma på Härebacka i Råda hade han tjurar fram till 2008. Ett par år senare var det en snörik och kall vinter, som fick honom att börja satsa på ved.

- Jag har väldigt lite skog själv så jag köper in utgallrad björk från privatpersoner och skogsbolag. Sen sågar jag upp den och låter den torka i 1,5 kubikmeters säckar, säger Anders Gustavsson.

FOTO: HENRIK DAMMBERG

Säckarna hissas upp på höloftet med hövinschen, som kommit till användning på nytt. Kunderna kommer sedan med sina bilkärror. Säckarna lyfts eller töms på, vanligtvis en eller två åt gången.

Gårdens läge är en stor fördel, tre kilometer utanför Lidköping och här passerar stadsborna på joggingturer, cykelrundor och när de ska åka ut till Vänern för att bada.

- De ser mitt företag när de åker förbi, och på så sätt får jag många nya kunder, säger Anders Gustavsson.

Sågar nästan året runt

Han livnär sig också på vindkraft och fastighetsuthyrning, men vedverksamheten växer stadigt och han sågar nästan året runt. Först satsade han ungefär 25 procent av sin arbetstid på ved, men nu är det 75 procent.

- Jag jobbar så gott som varje dag, utom söndag. Om jag jämför med hur det var att ha djur så är det inte lika bundet. När det är dåligt väder behöver jag inte såga, säger Anders Gustavsson.