Dom om stenbrytning i Ojnareskogen

I dag meddelar Mark- och miljööverdomstolen sin dom om bolagen Nordkalks och SMA Minerals rätt till stenbrytning i Ojnareskogen. Domen meddelas klocka 11.00.

Klockan 11 i dag kommer domen i Mark- och miljööverdomstolen om bolagen Nordkalks och SMA Minerals stenbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland.
Klockan 11 i dag kommer domen i Mark- och miljööverdomstolen om bolagen Nordkalks och SMA Minerals stenbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland. FOTO: STIG HAMMARSTEDT/TT

Efter en lång process kommer i dag Mark- och miljööverdomstolen med sin dom om bolagen Nordkalks och SMA Minerals rätt till stenbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland.

Finns oro hos Nordkalk

– Det är klart att det finns ett mått av oro, absolut. Men den här processen har pågått i så många år så att vi behöver komma till ett slut, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk, till SR Ekot.

Har tidigare fått rätt

I Mark- och miljödomstolens lägre instans fick både Nordkalk och SMA Mineral tillstånd till stenbrytning 2014. Året efter förändrades dock rättsläget efter regeringens beslut om att göra områdena Stora Vikers och Bästeträsk till EU-naturreservat, så kallade Natura 2000-områden. Det innebär ett starkare skydd för naturen och gör det svårare för bolagen att få tillstånd.

Domen meddelas klockan 11.00.

LÄS MER: Regeringen får backning om Ojnareskogen

LÄS MER: Nordkalks brytning vid Ojnareskogen ska prövas

LÄS MER: Regeringen: Ojnareskogen ska räddas