Efter dataintrånget – Naturvårdsverket ser över rutinerna

undefined

Naturvårdsverket har anmälts till Datainspektionen efter att en av myndighetens konsulter har gjort obehöriga ändringar i rovdjursregistret Rovbase.
Naturvårdsverket har anmälts till Datainspektionen efter att en av myndighetens konsulter har gjort obehöriga ändringar i rovdjursregistret Rovbase. FOTO: ISTOCK

Bakgrunden är att en konsult hos Naturvårdsverket skulle uppdatera rovdjursregistret Rovbase, bland annat skulle han komplettera och rätta till luckor i databasen Rovbase, som ägs av Naturvårdsverket och norska Miljödirektoratet.

Länsstyrelsen i Jämtland upptäckte dock i mars att konsulten gjort ändringar i databasen, som visade att denne även hade möjlighet att göra slagningar i det sekretessbelagda register över svenska jaktledare och jägare som skjutit rovdjur. Länsstyrelsen anmälde då en så kallad personuppgiftsincident till Datainspektionen.

Extra allvarlig händelse

Länsstyrelsen menar att händelsen var extra allvarlig eftersom konsulten sitter i styrelsen hos Rovdjursföreningen, vilken är kritisk till framför allt rovdjursjakt. Det kunde därmed finnas en risk för att jägare skulle bli utsatta för hot och trakasserier.

Naturvårdsverket å sin sida anser att konsulten haft den tillgång han skulle ha i sitt arbete, men att han i två fall ändrat postnumren hos två norska jägare, något som inte var hans uppgift.

Det verkar vara olika ståndpunkter om allvaret i det som hänt?

– Det är nog inte ståndpunkterna som är olika, utan snarare i vilka sammanhang man lyfter frågan om hans lämplighet för uppdraget och huruvida det är en fråga för Datainspektionen, säger Andreas Zetterberg, enhetschef på Viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

Vad är det som konsulten har gjort, som han inte borde?

– Inte mycket. Han har sett att två postnummer hamnat på fel plats i registret. Då gick han in och flyttade dem till rätt plats i databasen, vilket inte fanns med i hans arbetsbeskrivning. Men eftersom det handlade om två norska medborgare ringde han innan till Miljödirektoratet och frågade om det var okej, och de sa ja. Så där har han egentligen inte gjort något fel.

Konsulten fråntogs uppdraget

Det är således inte frågan om att en okänd datahackare har tagit sig in i systemet och lagt ut alla jägarnas personuppgifter på internet. Men förfarandet är ändå så pass allvarligt att Andreas Zetterberg ansåg att konsulten skulle bli av med behörigheten, samt skiljas från uppdraget.

Hade rätt kompetens

Att mannen fick jobbet från början berodde - enligt Andreas Zetterberg - på att dåvarande chef, som inte är kvar på myndigheten längre, gjorde bedömningen att han var rätt person för uppdraget. Andreas Zetterberg anser också att mannen hade rätt kompetens.

– Han är en av de viktigaste personerna som byggt upp den här typen av databaser kring rovjdur. Han vet precis i vilka arkiv man ska titta, var man ska göra slagningar och vilka personer man ska ringa för att få uppgifter korrigerade. Han har skrivit på sekretessavtal och vet exakt vad som gäller, säger Andreas Zetterberg.

”Varningsklockorna borde börjat ringa”

Däremot borde antagligen konsultens styrelseuppdrag i Rovdjursföreningen ha diskvalificerat honom för uppdraget, anser Andreas Zetterberg.

– Jag tycker inte det var ett bra beslut med hänsyn till att det är en så viktig databas, ett laddat område och att vår verksamhet bygger på ett förtroende mellan många myndigheter och organisationer. Varningsklockorna borde börjat ringa när man ser att han sitter i styrelsen för Rovdjursföreningen, eftersom det är en stark intresseorganisation.

Alla ska vara med på tåget

Oavsett vad Datainspektionen kommer fram till ska Andreas Zetterberg nu se över rutinerna hos Naturvårdsverket för att upprätta förtroende hos berörda parter.

– Vi måste undersöka hur vi hittar en god lösning för att ge folk inom rovdjursförvaltningen de behörigheter de behöver för att kunna jobba med frågorna. Var nivån avseende förtroende, konkurrerande uppdrag, jävsituationer och liknande ska ligga. Det är oerhört viktigt att vi tänker till, så att alla är med på tåget.

LÄS MER: Hemliga jägaruppgifter läckta i misstänkt dataintrång