Embryon blev till över hundra dorperlamm

I november placerades det in embryon från dorper och vit dorper på Gotlandstackor och korsningstackor hos Lawrence och Mia Heathman. Nu har över 100 dorperlamm fötts på Kulla gård i Nye i Småland.

– Det har gått väldigt bra! Tackorna har varit så duktiga, de har haft mycket mjölk i sina juver. De flesta har fått tvillingar och bara några få lamm har dött, säger Mia Heathman.

23 lamningar per dag

Hon är rätt trött vid det här laget. Så många lamningar på kort tid, när det var som intensivast lammade 23 tackor på en dag, Det tar på krafterna även om de har haft mycket hjälp av vänner.

– Men man får extra krafter och energi av lammen, säger Mia Heathman.

Först i landet

Tillsammans med sin man Lawrence Heathman har hon landets första godkända embryo- och seminstation för får på Kulla gård i Nye i Småland.

I november gjordes den första insättningen av embryon.

undefined

Veterinären Michylla Seal från Kaya Dorper, Australiens största dorperavelstation, kom då till Kulla gård med såväl kunskap som embryon.

Dorper, en köttras från Sydafrika, är än så länge en liten ras i Sverige. Men intresset är stort och med de lamm som fötts med nya linjer beräknas den växa än mer.

Ska hålla kurs

– De lamm som fötts är sålda. I augusti kommer vi att ha en dorperkurs hos oss och då kommer att djur att bli bedömda av Adrian Veitch, ägaren till Kaya Dorper, berättar Mia.

Dräktighetsgraden har varit mycket hög, 70 procent. Bedömningen vid insättningen var att de kunde räkna med en dräktighetsgrad på 50 procent.

– Vi kommer att göra om det här projektet i höst igen och då kommer vi att ta in ytterligare nya linjer, berättar Mia.

undefined