Entreprenörer satsar på små skogsmaskiner

Två märken innehar större delen av marknaden för små skogsmaskiner, visar en unik kartläggning.

Malwa 560.
Malwa 560. FOTO: SKOGSFORUM

Skogsforum har med hjälp av uppgifter från både Transportstyrelsen och tillverkarna själva kommit fram till att det såldes 63 mindre skogsmaskiner på den svenska marknaden under 2017 – 45 skotare och 18 skördare, värda totalt cirka 100 miljoner kronor.

Allt mer populära i Götaland

Enligt Torbjörn Johnsen på Skogsforum drivs marknaden av att allt fler entreprenörer satsar på små beståndsgående skogsmaskiner.

– Det finns fullfjädrade entreprenörer som kör den här typen av maskiner och de blir flera. Och det gäller framförallt i Götaland, säger Torbjörn Johnsen.

Han fortsätter:

– Maskinerna blir bättre och bättre, de blir mer lik en fullstor kompetent skogsmaskin när det gäller kran och förarkomfort. Och det tror jag är ett krav om man ska få ut de här maskinerna hos folk som ska livnära sig på att köra dem.

Malwa och Vimek i topp

Malwa och Vimek har levererat klart flest maskiner, 27 respektive 26 maskiner. Terri, Woodtiger och Novotny är andra maskiner som levererats förra året. Under 2018 tillkommer Alstor med en skotare på över 3 000 kilo.

De små skotarna har svårt att klara sig i konkurrensen med större och tyngre skotare. Men de kan ha sin nisch i bestånd med dålig bärighet. Små beståndsgående skördare är mer konkurrenskraftiga jämfört med stickvägsgående större maskiner i förstagallringar.

”Drar mindre soppa”

– Den producerar mindre. Men maskinen är billigare och drar mindre soppa. Ersättningen för en entreprenör som kör med en liten maskin skiljer inte jättemycket mot en som kör med en stor maskin, säger Torbjörn Johnsen.

Fakta: Små skogsmaskiner 2017

Vimek: 27

Malwa: 26

Wood Tiger: 4

Terri: 5

Novotny: 1