Ett arrangemang som verkligen betyder något

Arrangemang som ”Josis” är så oerhört viktiga, de har betydelse för rikets framtida livsmedelsförsörjning och vår nationella ekonomi. Det skriver Ida Oderstål i veckans krönika.

Ida Oderstål, skogsägare och skogsentreprenör.
Ida Oderstål, skogsägare och skogsentreprenör. FOTO: OKÄND

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Jag kommer varken från en skogs- eller lantbruksfamilj. Hos oss fanns det visserligen sommargrisar och höns när jag var liten men marken som mamma och pappa ägde var ungefär 1 hektar stor. När jag skulle välja inriktning i livet fanns det inte på världskartan att jag skulle välja ett naturbruksgymnasium. Jag visste inte ens om att det fanns naturbruksprogram.

I veckan genomförde LRF tillsammans med en rad andra aktörer ”Josis” (Jorden och skogen i stan) i Umeå. Det är ett arrangemang vars syfte är att väcka grundskoleelevers medvetenhet och intresse för de gröna näringarna. Barnen fick bland annat delta i en mjölkhävartävling, prova på att köra skotare i simulator, träffa skogsgrisar och plantera träd.

I vår monter tävlade eleverna om glass till hela klassen genom att para ihop livsmedel med rätt råvara. Förvånade barn utbrast ”Är chicken-wings kyckling” och ”är potatisbullar potatis”. Arrangemanget pågick i två dagar och vi hade besök av närmare 2000 barn. Helt slut i knoppen var jag när jag kom hem men framför allt överväldigad.

Jag är otroligt imponerad över det engagemang som alla medarrangörer bidrog med. Det finns verkligen en genuin vilja att sprida budskapet om våra verksamheter ut till landets barn, och det här är så superviktigt.

Josis hölls ute på Forslunda -Umeås naturbruksgymnasium. Gymnasieeleverna hjälpte till med arrangemanget och höll själva i flera stationer. I samtalen med de besökande grundskoleeleverna och deras lärare kom det fram att väldigt många var fascinerade över platsen och skolan, man förundrades över att det fanns så många grenar inom de gröna näringarna samt att skolan låg så nära stan.

Deras reaktioner var väldigt lika mina egna tankar och funderingar när jag i vuxen ålder för första gången besökte ett naturbruksgymnasium. Många är de gånger som jag tänkt ”Varför visste jag inte att den här skolan fanns när jag skulle välja gymnasium?”

Både skogsbranschen och lantbrukssektorn skriker efter arbetskraft, vi saknar också väldigt många företagsamma unga människor som är beredda att ta över en näringsverksamhet.

I dag drivs många gårdar och företag inom skogsbranschen av dem som för länge sedan passerat den allmänna pensionsåldern. Pensionsavgångarna som spås komma inom de gröna näringarna de närmaste åren är så skrämmande stora att man inte vågar tänka på dem.

Vad händer om ingen vill ta över? Ja, en ökad import är det självklara svaret men vad händer om det blir problem även med importen? Arrangemang som ”Josis” är så oerhört viktiga, de har betydelse för rikets framtida livsmedelsförsörjning och vår nationella ekonomi. Man pratar om att bioekonomin står för över sju procent av landets totala BNP. Det vore nästan på sin plats att regeringen budgeterar och öronmärker ett antal miljoner just för arrangemang som dessa.

Ida Oderstål

Skogsägare och skogsentreprenör