EU överväger importrestriktioner mot Norge

Under fredagsmorgonen möttes Norges jordbruks- och livsmedelsministern Jon Georg Dale och EU-kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet Vytenus Andriukaitis.

EU överväger importrestriktioner av renkött.
EU överväger importrestriktioner av renkött. FOTO: MOSTPHOTOS

De talade om åtgärder mot CWD och vad EU anser bör göras för att undvika att sprida sjukdomen till EU, skriver Bondebladet.

Importrestriktioner

En av de åtgärder som övervägs är importrestriktioner för renkött, även från områden där det inte finns några tecken på sjukdom. Alla de 14 fall som konstaterats har kommit från vilda djur i samma område: Nordfjellas zon 1.

Jordbruks- och livsmedelsministern befarar dock att restriktioner skulle påverka rennäringen i Finnmark, där många prover har tagits utan att smitta har kunnat påvisats.

För att undvika ett generellt exportförbud har Norge självt initierat ett exportförbud från Nordfjella-området på icke-testade djur.

"Gemensam utmaning"

Norge har gjort mycket för att hindra sjukdomen, något Vytenis Andriukaitis påpekar.

– Norge har varit mycket effektivt för att upptäcka sjukdomen. CWD är extremt svårt att bli av med när den är etablerad i ett territorium, men Norge har visat hur man ska reagera och hantera en sådan situation. Bekämpning av CWD är en gemensam utmaning, eftersom det här är en prionsjukdom som - om den ska överföra till människor - leder till sjukdomar som inte kan behandlas, sa han.

"Aktivt övervaka"

Även EU trappar upp kontrollen. Nu måste djur testas i Sverige, Finland, Litauen, Lettland, Estland och Polen.

– CWD finns inte i EU i dag men är ett globalt fenomen. Sjukdomen upptäcktes slumpmässigt i Norge, och vem vet om det inte kan ske i andra länder också? Vi ber därför andra länder att aktivt övervaka, vi behöver hitta en gemensam strategi eller metodik för att förstå hela epidemibilden, säger kommissionär Vytenis Andriukaitis.