EU tar krafttag mot CWD

EU ska göra en noggrann undersökning av förekomsten av CWD i ett antal länder.

FOTO: ISTOCK

EU trappar nu upp kampen mot CWD, Chronic Waste Disease. Provtagning ska genomföras på djur i bland annat Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen utöver de kontroller som sker i Norge, skriver NRK. Varje land ska utföra minst 6 000 prover, enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA.

Oro för spridning

Sjukdomen, som är dödlig för djuren som smittas, drabbar framför allt hjortdjur som älgar och renar. Från EU:s sida finns oro för att sjukdomen kan ha spridit sig till flera länder, därav de ökade kontrollerna. Även om symtomen är avmagring och onormalt beteende, så kan djur vara sjuka utan att uppvisa symtomen.

– Om det finns avmagringssjuka i andra europeiska länder kan följerna blir dramatiska. Det är en sjukdom som det inte finns medicinmot, som leder till döden med ett stort lidande, säger Hellgeir, Herikstad, sjukdomskoordinator på det norska Livsmedelsverket, till NRK.

Flera fall i Skandinavien

Tidigare har 23 fall konstaterats i Norge och fall har även upptäckts in Finland. Nu vill EU kartlätta förekomsten av sjukdomen och undersöka ifall ännu fler länder har drabbats. Testningen ska äga rum fram till 2020. Kontrollerna kan på sikt utvigdas till betydligt större delar av Europa. Sjukdomen har tidigare konstaterats även i USA och Kanada.

LÄS OCKSÅ: Galna-älg-sjukan upptäckt i Finland