Fall av rensjukdomen CWD upptäckta i Norge

Minst ett 17-tal vildrenar har drabbats av den dödliga neurologiska sjukdomen CWD i Norge.

FOTO: MOSTPHOTOS

Uppemot 1 400 vildrenar har slaktats i syfte att stoppa spridningen av CWD, skriver Sveriges Radio.Totalt har 35 000 prover tagits och minst 17 fall av CWD har upptäckts hos renar.

Sjukdomen har tidigare upptäckts vid Nordjella, som ligger nordväst om Oslo. Därför bestämde sig regeringen i fjol för att slakta vildrensstammen där. Efter detta visade sig 17 djur ha smittats av CWD.

– Arbetet med att ta ut den renen och sanera området ser ut att vara avslutat, säger Norges lantbruks- och matminister Jon Georg Dale, till Sveriges Radio Ekot.

"Smittan har isolerats"

Sjukdomen har likheter med galna-ko-sjukan, men drabbar hjortdjur. Två älgar har tidigare blivit smittade. Enligt Jon Georg Dale så har smittan sannolikt isolerats vid Nordfjella. Efter provtagningen har CWD inte hittats av den typ som funnits i den drabbade zonen i Nordfjella, betonar han.

EU har dock haft löpande möten med Norge och ställt krav på ett övervakningsprogram fram till 2020. Även i Sverige har myndigheterna startat övervakning avseende döda och sjuka djur, primärt i omåden som gränsar till Norge, exempelvis Jämtland.

Kontakter med Sverige

Löpande kontakter äger rum mellan Jon Georg Dale och den svenska landsbygdministern för att hindra och hantera smittspridning. Sveriges Radio skriver också att en kanadensisk studie från i fjol visar att det inte, som tidigare har antagits, helt kan uteslutas att människor som äter kött från smittade hjortdjur kan få sjukdomen.

LÄS OCKSÅ: EU överväger importrestriktioner mot Norge