Finsk strejk drabbar svensk skogsindustri

Finska industrifacket varslar om strejk inom flera branscher. Stora Enso och flera andra svenska bolag kommer att drabbas.

Stora Ensos finska bruk ingår i branscherna som industrifacket tar ut i strejk.
Stora Ensos finska bruk ingår i branscherna som industrifacket tar ut i strejk. FOTO: STORA ENSO/INDUSTRIFACKET

Strejken kommer enligt varslet att pågå under tre dygn, 9-11 december, och omfattar cirka 35 000 tjänster inom industri och försvar skriver industrifacket på sin hemsida.

Anledningen till strejken är att man inte tycker att man kommer framåt i förhandlingarna kring nya avtal. Industrifacket uppger att arbetsgivarna vill försämra arbetstagarnas villkor, bland annat arbetstider och ledighet är tvistefrågor.

Övertidsförbud borta

"Det är beklagligt att vi är tvungna att ta till så här hårda åtgärder, men inget annat verkar hjälpa. På söndagen tvingades vi avbryta förhandlingarna för teknologiindustrins del då arbetsgivaren inte hade någon som helst vilja till att få till stånd ett avtal", säger Industrifackets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.

Övertidsförbudet som funnits inom fem av fackets avtalsbranscher försvann natten till måndagen. Arbetsgivarna vill enligt industrifacket, även förhandla bort den årliga arbetstidsförlängning om 24 timmar som ingår i det finska konkurrensavtalet.

Det fackliga förbundet skriver att arbetsgivarna agerar på bred front och att ekonomiska förluster i samband med strejk inte verkar väga vidare tungt.

Även PRO går ut i strejk.

FAKTA: Branscherna som tas ut i strejk

Mekanisk skogsindustri

Teknologiindustrin

Teknisk service

Tekniskt underhåll

Gummiindustri

Glaskeramisk industri

Malmgruvorna

Plastproduktindustri

Kemisk produktindustri

Kemisk basindustri

Olje- och naturgasindustri

Petrokemisk industri

Försvarsministeriets arbetsplatser

Källa: Finska industrifacket

LÄS MER: Husqvarna trimmar ned verksamheten

LÄS MER: Plantskola minskar utsläpp med över 90 procent