Följ med Land Skogsbruk till Skottland!

Skottland är känt för välskötta skogar och modern teknik för bearbetning och förädling. Nu har Land Skogsbruks läsare en unik möjlighet att följa med vår skogsreporter Mats Ostelius på en resa för att studera Skottlands skogsbruk på nära håll.

Mats Ostelius, skogsreporter, ser fram emot att lära mer om det skotska skogsbruket – tillsammans med intresserade läsare.
Mats Ostelius, skogsreporter, ser fram emot att lära mer om det skotska skogsbruket – tillsammans med intresserade läsare. FOTO: MARIE BIRKL/MOSTPHOTOS

Den 23-27 april går Land Skogsbruks studieresa till Skottland av stapeln. På programmet står bland annat besök på en skogsforskningsstation, ett sågverk specialiserat på att såga långa stockar och guidningar i skogar med olika typer av produktionsmål.

Bäst i Europa på Sitkagran

En lokal svensktalande guide följer med under hela resan, liksom Mats Ostelius, jägmästare och reporter på Land Skogsbruk.

– Jag ser fram emot att lära mig mer om det skotska skogsbruket, som för oss svenskar är lite anonymt. Men Skottlands gynnsamma klimat och topografi skapar förutsättningar för riktigt hög tillväxt. Och skottarna får nog anses vara bäst i Europa på att odla Sitkagran, ett trädslag som i ett förändrat klimat blir allt intressantare för svenska skogsägare, säger Mats Ostelius.

Målet med resan är att ge Land Skogsbruks läsare kunskap och inspiration till den egna verksamheten, och ett tillfälle att träffa andra som arbetar i den svenska skogsnäringen. Helpension, boende på bra hotell, resa i egen buss och studiebesöken gör att resan ger tillfälle till både kunskapsinhämtning och social samvaro.

Edinburgh och whiskydestilleri

Förutom studiebesök på skogsegendomar och företag verksamma inom den lokala skogsindustrin, så blir det också guidning till Edinburghs bästa sevärdheter och ett besök på ett whiskydestilleri där det finns möjlighet till provsmakning.

Fakta: Program och bokningsinformation

Dag 1. Flygresa Arlanda-Edinburgh. Studiebesök på en skogsforskningsstation i Bush. Middag och övernattning i Peebles.

Dag 2. Studiebesök på ett gods med skog för produktion och rekreation samt besök på en plantskola och ett sågverk. Middag och övernattning i Peebles.

Dag 3. Kontraktsförvaltning av skog som levererar träflis och stockar till lokala kunder, studiebesök hos ett ledande skogsindustriföretag samt whiskydestilleri. Middag och övernattning i Pitlochry

Dag 4. Studiebesök på en av de äldsta skogsegendomarna som levererar timmer till byggbranschen, besök på egendomens slott. På eftermiddagen sightseeing i Edinburgh. Middag och övernattning på hotell i centrala Edinburgh.

Dag 5. Hemresa till Arlanda.

Mer detaljerat program finns på www.nnresor.se/lrfmedia

Bokning och förfrågningar kan göras via hemsidan eller telefon, nr 0511-502 46. Boka senast den 10 februari!