Förädla skogen – förmera ditt liv

Lev inte ett helt skogsägarliv utan att ha testat möjligheten med småskalig träförädling. Det är egentligen bara en förlängning av träslöjden i skolan och den perfekta möjligheten att skapa sig en lön av sin egen skog, skriver Erik Hjärtfors.

Erik Hjärtfors uppmanar alla skogsägare att prova på träförädling.
Erik Hjärtfors uppmanar alla skogsägare att prova på träförädling.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Mångbruket i Sverige är sammanflätat över hela skogsbygden, geografiskt och tematiskt. Samarbeten utvecklas mellan turistföretagare som behöver boenden, spångar, vindskydd och brasved, tillsammans med matföretagare och träförädlare.

Lika ofta hittar träförädlarna ut på en nationell marknad mot byggnadsvårdsprojekt, stugbyar, privatmöbelmarknaden med flera. Vi har bra material till varje förfrågan, specialdimensioner som de större inte får fram och framför allt, vi är innovationsbenägna för att hjälpa kunden med sitt unika projekt.

I Sverige är vi cirka 5 000 skogsägare som redovisar inkomster på andra träprodukter från gården än timmer, massaved och bioenergi, till ett värde av en miljard kronor.

Tyvärr kräver investeringar alltid pengar och det är något det finns extremt lite av i skogsbygderna. För låg lönsamhet i skogsbruket under många år och att inkomsterna inte hamnar hos dem som vill skapa arbetstillfällen är de stora bovarna. Banker är ofta bara intresserade av säkerhet i skog och deklarerad inkomst och inte i goda affärsidéer.

Direkt dyker det upp problem för den som inte själv äger skogen. Det gör ju pappa och mamma eller ännu oftare, farmor och farfar. Banken ifrågasätter din företagsidé ofta bara utifrån att du blivit tillsagd av revisorn att hålla nere vinsten för att slippa betala skatt och därmed inte har tillräckligt hög egen lön. Jag bytte bank för två år sedan när tjänstemannen inte ens tittade på kalkylen för våra stugor. De är nu vår absolut största inkomstkälla.

Träförädling är fruktansvärt kul. Egentligen bara en förlängning av träslöjden i skolan och den perfekta möjligheten att skapa sig en egen lön av egen skog utifrån sitt eget intresse.

Just nu tar jag fram huggkubbar av ek till nya stug- och gårdsägare, bordsskivor av alm till privatkunder med självplock i mitt snickeri, ståbord i timglasform av alm för Almedalsveckan (aktuellt nästa år), almstammar som fikaautomater längs vandringsleder, soffbord av trissor och ekgrenar som ben, trädkojor med fyra bäddar och terrass på fyra meters höjd samt ett eget träkafé med skogsinspirerad fika.

Bland annat finns där picklade granskottssnack och allehanda souvenirer som kottar, granplantor, bonsaiträdsämnen och knotiga tallgrenar.

Ett gott råd, lev inte ett helt skogsägarliv utan att ha testat möjligheten med småskalig träförädling, tjäna pengar och ha kul.

Erik Hjärtfors,

Skogsägare och mångbrukare

LÄS MER: Erik Hjärtfors: Vem bestämmer i min skog?