Första svensktillverkade Profiskördaren klar

Den första svensktillverkade Profiskördaren är klar. Profi54 är en relativt lätt skördare som kan användas i såväl förstagallring som slutavverkning.

Intresset var stort när den nya Profi54 visades på gallringsdagarna.
Intresset var stort när den nya Profi54 visades på gallringsdagarna. FOTO: MARIE HENNINGSSON

När det finska skogsmaskinföretaget Profipro Oy gick i konkurs köptes det av Anders Lögegård, återförsäljare för Profi, och tre kollegor till honom. De flyttade tillverkningen till Umeå.

Började sälja Profi 2017

– Jag började sälja och serva Profi i Sverige 2010 och har sedan dess . sålt 17 nya maskiner. Det har alltid varit bra produkter, säger Anders Lögegård.

LÄS MER: Första svenska Profiskördaren snart till försäljning

När den första svensktillverkade maskinen, Profi54, visades på Skogsforums gallringsdagar utanför Jönköping var intresset stort.

Anders Lögegård, ägare och återförsäljare i Norrköping.
Anders Lögegård, ägare och återförsäljare i Norrköping. FOTO: MARIE HENNINGSSON

– Vi har gjort en hel del småändringar på maskinen och det har varit mer arbete än vad vi trodde, säger Anders Lögegård.

Valde Keslakran

Det som skiljer den uppdaterade modellen, förutom en rad mindre justeringar, är att företaget valt att bygga den med Keslakran.– Vi upplever att den lyfter högre, ger bättre geometri och bättre komfort för föraren, säger Anders Lögegård.

Intresset var stort när den nya Profi54 visades på gallringsdagarna.
Intresset var stort när den nya Profi54 visades på gallringsdagarna. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Skördaren väger 15,8 ton och är 2,85 meter bred, kranen är 11,3 meter lång.

Fem återförsäljare

Återförsäljare och service finns på fem platser i landet. Företaget räknar med att tillverka och sälja mellan 5 och 8 maskiner per år. För tillfället är det drygt 20 Profiskördare som går i proffsbruk i Sverige.