Gallring pensionerade mjölkbondens nya kall

På fem år ska Bo Hagström gallra igenom sin skog, och för detta har han köpt en gallringsskördare. Han sparar en halv miljon kronor per år i minskade entreprenörskostnader. Dessutom blir jobbet utfört som han vill ha det.

Aggregatet tar stammar upp till 60 centimeter, men så tjocka träd blir för tunga för maskinen, enligt Bo Hagström.
Aggregatet tar stammar upp till 60 centimeter, men så tjocka träd blir för tunga för maskinen, enligt Bo Hagström. FOTO: HENRIK DAMMBERG

Det var efter att Bo Hagström i Gårdsjö pensionerat sig från mjölkkorna som han köpte en gallringsskördare av märket Komatsu 911.5. Den kostade 730 000 kronor, inklusive nya band och kedjor.

”Känns bra att det fortfarande går att göra nytta för företaget”

Sonen Rickard med sambo Agnes har i dag huvudansvaret för gårdens köttdjur. Men Bo vill fortsätta vara aktiv trots att kroppen är sliten och gör det svårt att jobba praktiskt med motorsåg.

- Jag bytte knäled för fyra år sedan och det har inte blivit riktigt bra. I höstas bytte jag hjärtklaff. Det känns bra att man fortfarande gör nytta för företaget och få en fin skog, säger Bo Hagström när vi träffas i hans skog i Älgarås.

Målsättningen är att ta ut 2000 m3fub gallringsvirke årligen, vilket grovt räknat sparar en halv miljon kronor per år i uteblivna kostnader för inhyrda entreprenörer. På utgiftssidan kommer det till drivmedelskostnader på 70 000 - 80 000 kronor.

- Vi gjorde aldrig någon exakt kalkyl, men vi bedömer att det här lönar sig. Jag är mest rädd för reparationerna. Hittills har bara en hydraulslang gått sönder, säger Bo Hagström.

Efter många år som mjölkbonde tycker Bo Hagström att det är jätteroligt att jobba i skogen.
Efter många år som mjölkbonde tycker Bo Hagström att det är jätteroligt att jobba i skogen. FOTO: HENRIK DAMMBERG

”Måste inte räkna exakt kostnad per timme”

En av de största vinsterna med att gallra själv är att jobbet görs på rätt sätt, menar han. En entreprenör jobbar snabbt och kanske lämnar partier som är svåra att komma åt, som till exempel åkerholmar.

- När jag gör det själv måste jag inte räkna exakt kostnad per timme. Det viktiga är att få det gjort, säger Bo Hagström.

Sedan mitten av 1990-talet har Bo Hagström köpt flera skogsfastigheter, vilket betyder att han idag äger 300 hektar skog. För att finansiera inköpen och även byggandet av en ladugård har han avverkat ganska mycket.

Det betyder att hela 200 hektar av hans skog är i åldrarna 10 till 45 år och i behov av gallring de kommande åren. Bo Hagström planerar att hinna gå över hela beståndet på fem år, sen ska skördaren säljas.

- Jag fyller 66 i sommar och räknar med att köra i fem år till. Då har vi hunnit skriva av maskinen. Det blir en morot att underhålla den väl, säger Bo Hagström.

Gallringsskördarens räckvidd är 11 meter och aggregatet tar stammar upp till 60 centimeter.
Gallringsskördarens räckvidd är 11 meter och aggregatet tar stammar upp till 60 centimeter. FOTO: HENRIK DAMMBERG

”Jag har saknat skogen”

Sedan i januari har han kört in ungefär 1000 m3fub, vilket betyder att schemat håller. Det har varit en glädje att svinga sig upp i hytten.

- Det här är jätteroligt. Jag har saknat skogen, för när jag jobbade som mjölkbonde hade jag inte så mycket tid för skog, säger Bo Hagström.

Han är politiskt engagerad för Centern som vice ordförande i kommunstyrelsen i Gullspångs kommun. Det uppdraget tar ungefär två dagar i veckan i anspråk.