Galna älg-sjukan upptäckt i Finland

Avmagringssjukdomen CWD har nu konstaterats även i Finland, efter att tidigare ha drabbat Norge.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Finska livsmedelssäkerhetsverket Evira skriver på sin hemsida att avmagringssjukdomen CWD, Chronic wasting disease, CWD, eller galna älg-sjukan, nu har hittats i Finland.

Ökade kontroller

Älgkon som hade sjukdomen hade dött av naturliga orsaker vid 15 års ålder, i finska Kuhmo. Kontroller av CWD har pågått sedan 2003 och 2 500 djur har undersökts utan att ha sjukdomen. Upptäckten leder nu till att kontrollerna ska öka i Kuhmo och Kajanaland, samt till att informationen om sjukdomen ska öka till bland annat jägare. Övervakning har tidigare startat i Sverige, bland annat i Jämtland, dock ännu utan några konstaterade sjukdomsfall.

Har drabbat Norge

CWD har förekommit sedan 1960-talet, primärt i Nordamerika och Sydkorea och utöver detta har fall endast konstaterats i Norge. Där har såväl renar som älgar drabbats, totalt ett 15-tal djur som Land Skogsbruk tidigare har skrivit om. Detta har lett till omfattande slakt av vildrenar i en population på Nordfjella. Norge har drabbats så hårt att EU har övervägt importrestriktioner avseende renkött från Norge.

Likheter med BSE

Sjukdomen är dödlig för djuren och har likheter med galna ko-sjukan, BSE, med symptom som avmagring, dregling och svårigheter för djuren att balansera. Förekomsten av CWD i Finland är från samma stam som i Norge, men skiljer sig från den variant som finns i Nordamerika. Hittills finns inga kända fall där människor har drabbats.

LÄS OCKSÅ: Övervakning av CWD i Jämtland