Ge skogen lite extra tid under helgerna

Är du långledig i jul? Då kan du passa på att lägga lite extra tid i din skog. Var ute i skogen med familjen eller ta chansen att prata skog när släkt i flera generationer träffas.

Passa på att vara med familjen i skogen när julen och nyår erbjuder lite extra ledighet.
Passa på att vara med familjen i skogen när julen och nyår erbjuder lite extra ledighet. FOTO: PRIVAT

För många privata skogsägare räcker inte tiden alltid till för skogen när arbete, familj och fritidsaktiviteter konkurrerar. Dessutom bor alltfler skogsägare inte i närheten av sin fastighet.

Då är det på helger och semestrar man ska försöka hitta tid för skogen och i år, när man med bara några få semesterdagar kan få en längre sammanhållande ledighet i jul och nyår, kan det vara läge att ge skogen lite extra tid.

Skogen blir lite lidande

Magnus Ekström är jägmästare och skogsrådgivare på hushållningssällskapet i Jönköping. Han bor med familjen på en gård på småländska höglandet som har drygt 50 hektar skog.

– Jag är nog som många andra. Tyvärr räcker inte tiden riktigt till så ska jag vara ärlig blir min egen skog lite lidande. Kundernas skogar ser nog mycket bättre ut, säger han.

Mer frågor vid jul

Att det är många som använder ledigheter till att vara i sin skog är någonting som Magnus Ekström kan intyga.

– Det finns tre gånger om året när vi får mycket mer förfrågningar och det är efter semestern, efter älgjakten och efter jul och nyår. Tider när man hinner vara ute i sin skog och då vaknar intresset till, berättar Magnus.

Magnus menar att vara aktiv skogsägare inte innebär att man måste göra allt skogsarbete själv.

– Det behöver inte vara du som skogsägare som håller i motorsågen. Att vara aktiv är lika mycket att planera, beställa och följa upp de skogliga åtgärderna och att våga ta hjälp med de saker man själv inte kan, vill eller hinner göra, förklarar han.

Prata om skogsägandet

Möjligheten till extra lång ledighet vid årets jul och nyår kan användas på flera sätt.

– Är det dåligt väder kan man ju sitta inomhus och planera för nästa år, men går det tycker jag man ska passa på att gå ut i skogen. Man kanske hälsar på släkt och familj där skogsfastigheten finns och då kan man ju gå ut med både den äldre och yngre generationen. Det är en bra chans att prata om skogsägandet, menar Magnus Ekström.

Ofta finns dock en övertro på vad den lediga tiden ska räcka till, menar Magnus.

– Det är lätt att tiden springer iväg. Man kan fundera över om målet med den lediga tiden är att utföra praktiskt arbete, få till en handlingsplan för skogsskötseln eller om det är att få den yngre generationen intresserad av skogen, sägare han.

Tio tips på aktiviteter för skogsägare som är långlediga i jul och nyår.

1. När släkten är samlad kan man passa på att fundera över målet med skogsägandet. Det kanske finns flera intressen som ska tas tillvara.

2. Passa på att besöka de senaste planteringarna. Har de lyckats eller inte. Har det inte kommit snö är gräset borta och plantorna syns bättre så att de är mer lätträknade.

3. Titta igenom röjningar. När det avlövats är det enklare att se hur tätt det är mellan stammarna.

4. Ta chansen att vara ute och röj om det inte har kommit för mycket snö. Bra motion i juletider!

5. Gå ut tillsammans och leta efter barkborreangripna granar. Märk upp dem och markera på karta så att entreprenören lättare kan hitta dem.

6. Man kan hjälpas åt att inventera och markera upp vinfällor. Tänk på att det finns en lag som säger att det inte får vara mer fem kubikmeter årsfärska vindfällor per hektar i skogen.

7. Om det är barmark kan du passa på att gå ut och titta efter rågångar och fastighetsgränser. Stäm träff med grannen eller ta med äldre släktingar som kanske har koll på gränsmarkeringar.

8. Var ute i skogen tillsammans med den äldre generationen. Det kanske är läge att prata om generationsskifte. Ta vara på den äldre generationens kunskap om fastigheten.

9. Ta med barnen ut i skogen och testa någon av de nya apparna som finns för att mäta skog.

10. Flyg med drönare över er skog. Ger en bra överblick och kanske lockar den yngre generationen att följa med ut.