Granguide: Så känner du igen julens träd

Varje år köps cirka 3,2 miljoner julgranar i Sverige. Av dessa importeras runt 400 000 granar, främst från Danmark. 80 procent av alla julgranar som köps i Sverige är vanlig rödgran, men det finns alternativ – här är några av dem.

Disneystil eller lite enklare med den typiska "granlukten" – vad föredrar du?
Disneystil eller lite enklare med den typiska "granlukten" – vad föredrar du? FOTO: ISTOCK
Rödgran.
Rödgran. FOTO: MARIA ZANDER

Svensk gran/rödgran (Picea abies)

Den vanliga svenska granen är även den vanligaste julgranen och den som har den mest utpräglade grandoften. Den har rödaktig bark och korta smala barr. Den växer snabbt i en granodling och är därför billigast. Om den sköts den rätt håller den sig inomhus i cirka en månad.

Kungsgran.
Kungsgran. FOTO: ISTOCK

Nordmannsgran/Kungsgran (Abies nordmanniana)

Tar längre tid att odla och är därför något dyrare. Precis som andra ädelgranar är den tålig och barrar mindre än rödgranen. Den milda citrusdoften gör även att den sägs vara bättre för allergiker och den kan klara sig inomhus till påsk. Kungsgranen är Europas mest producerade gran och har ibland kallats för "Disneygran" på grund av sin fina form.

Klippgran.
Klippgran. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Klippgran (Abies lasiocarpa)

Även denna är en ädelgran och har egenskaper som liknar Kungsgranen, men den har en smalare krona och ser mer frostig ut på grund av vita inslag på barren. Doften påminner om lime. 

Blågran.
Blågran. FOTO: WIKIPEDIA COMMONS

Blågran/Stickgran (Picea pungens)

Är mörkgrön och mer tätvuxen än rödgranen, med vassa barr och styva grenar. Den luktar inte gran men barrar inte heller så lätt och klarar sig inomhus i två månader.

Serbisk gran.
Serbisk gran. FOTO: WIKIPEDIA COMMONS

Serbisk gran (Picea omorica)

Den är släkt med vår vanliga svenska gran men kommer från balkanområdet och har vekare grenar. Den är mycket vacker, med ljusare, något silverskimrande barrskrud.

Tall.
Tall. FOTO: ISTOCK

Tall (Pinus Mugo alternativt Pinus nigra)

Tallen kan vara ett spännande alternativ för den som tröttnat på gran. Det går idag även att få tag i tallar i "miniformat" och det finns två sorter – svarttall och bergstall.