Greenpeace i aktion mot Sveaskogs avverkning

Medlemmar från Greenpeace och Fältbiologerna protesterar just nu mot Sveaskogs avverkning vid Norra Brännvinsberget och Ormtjärn norr om Furudal. Från och med i dag tältar de på platsen för att hindra att skogen fälls.

FOTO: GREENPEACE/MOSTPHOTOS

Greenpeace har den senaste tiden genomfört flera aktioner mot avverkning av skog. I dag tältar de tillsammans med medlemmar i Fältbiologerna i skogen utanför Rättvik för att stoppa Sveaskogs avverkning i området.

De anser att avverkningen är felaktig sett till vilka skogar som är skyddsvärda och att den inte är i linje med med riksdagsmålet om levande skogar.

– Att se att statens egna skogsbolag Sveaskog inte är med på bollen och hjälper till att nå målen är skandal, säger Daniel Zetterström, från Greenpeace till Sveriges Radio Dalarna.

FSC-utredning har gett Sveaskog rätt

Sveaskog har också fått kritik från Naturskyddsföreningen för avverkning av skogen vid Brännvinsberget men den FSC-utredning som bolaget gjort visade att de inte gjort något fel när de avverkat skog i området tidigare.

Denna utredning har dock överklagats av Naturskyddsföreningen.

Läs mer: Sveaskog gjorde rätt när de avverkade skog på Brännvinsberget

Sveaskog svarar på kritiken

Anders Almäng är resultatområdeschef för Sveaskog i södra Norrland och kommenterar avverkningen som Greenpeace och Fältbiologerna nu protesterar mot.

– Jag tycker att Sveaskog gör ett väldigt bra jobb med naturvård i Sverige. På Brännvinsberget har vi sparat 25 procent av arealen av hänsyn till rödlistade arter, säger han till Sveriges Radio Dalarna.

Läs mer: Greenpeace blockerade massafabrik i protest

Läs mer: Aktivister stoppade avverkning

Läs mer: Aktion i skog mot avverkning