Ny brand härjar i Salatrakten

En ny brand har flammat upp i Salatrakten, denna gång i Nässelbo.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

En ny ytterligare brand i Sala-trakten startade under torsdagen vid Nässelbo väster om Möklinta. Där är brandmän på plats och helikoptrar har börjat vattenbombar

– Den är av storleken 300-400 kvadratmeter och vi har cirka 30 man på plats just nu, säger Barry Lewis, informationsbefäl vid Storstockholms brandförsvar, till Sveriges Radio P4 Västmanland.

Misstänker anlagd brand

Samtidigt misstänker polisen att en av bränderna i Sala-trakten är anlagd och har startat en förundersökning om grov mordbrand. Misstankar har riktats mot en kvinna, som har varit anhållen i sin frånvaro och som greps under onsdagens morgon. Polisens presstalesperson för region Mitt, säger till SVT Nyheter att kvinnan är misstänkt för en av bränderna

– Den anhållna kvinnan är misstänkt för branden i Broddbo, men vi tittar på samtliga bränder i området, säger Mikael Hedström, till SVT Nyheter Västmanland.

LÄS OCKSÅ: Branden närmar sig Rörbo Lantbruk

Letar vittnen

Flera förhör har skett och polisen letar även efter vittnen som kan ha iakttagit händelseförloppen runt bränderna. Under tisdagen arbetade räddningstjänsten med att släcka en brand i Rörbo, samtidigt som branden i Broddbo startade. I dagsläget gäller misstankarna mot kvinnan branden i Broddbo. Kvinnan är anhållen som skäligen misstänkt, säger Åklagarmyndighetens pressjour till Sveriges Radio P4 Västmanland. Kvinnan nekar till brott, uppger radiokanalen.

Inte under kontroll

Tre bränder har härjat utanför Sala, en i Broddbo, en i Rörbo och en i Helgonmossen. Samtliga bränder är inringade. Helikoptrar har lyft för att inspektera brandområdena under torsdagen. Den större branden i Rörbo som startade under måndagen hade en omfattning på 2 gånger 2,5 kilometer, men redan under tisdagen hade den minskat i omfattning till cirka 1,5 gånger 1,5 kvadratkilometer. Stor oro fanns för att branden skulle spridas ytterligare under onsdagen på grund av det blåsiga vädret. Branden i Broddbo är något mindre till ytan, 1,1 gånger 0,9 kilometer.

– Den stora branden som startade i Rörbo först, den är inringad och vi har bra kontroll på den, säger Barry Lewis, som är informationsbefäl på plats vid bränderna i Sala, till Sveriges Radio P4 Västmanland.

– Den i Broddbo har vi inte kontroll på, och det är också där vi satsar mest personal just nu. Där har vi tre helikoptrar och mest resurser, fortsätter han.

LÄS OCKSÅ: Släckningsarbete i Salabranden hela dagen

Fortsatta vindar väntas

Även under torsdagen väntas vindar, vilket väntas komplicera räddningsarbetet. Såväl räddningstjänsten som försvarsmakten, länsstyrelsen, hemvärnet och frivilliga väntas arbeta med arbetet under torsdagen. Även Trafikverket finns på plats och arbetar bland annat med skogsröjning.

– Vi har haft ett 20-tal man som har gått runt under natten. Branden har gått ned lite i intensitet, men man har gått upp med helikopter nu för att skapa sig en bild. Då ska man säkerställa både resursbilden och var man behöver jobba vidare, säger Fredrik Backland, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till TT.

LÄS OCKSÅ: Starka vindar oroar vid släckning

LÄS OCKSÅ: Salabranden: Flera gårdar har evakuerats