Härjedalen utvärderar kommunens egen brandinsats

Efter de stora skogsbränderna ska Härjedalens kommun följa upp sina egna insatser under sommarens stora skogsbränder.

Brandkårsbekämpning nattetid vid skogsbrand i Sveg i Härjedalen. Räddningstjänsten bekämpade flera bränder, där en omfattade uppemot 1 600 hektar.
Brandkårsbekämpning nattetid vid skogsbrand i Sveg i Härjedalen. Räddningstjänsten bekämpade flera bränder, där en omfattade uppemot 1 600 hektar. FOTO: IBL

Utredningen sker bland annat mot bakgrund av kritik mot kommunen för brist på information, samt att tillräckligt stöd till evakuerade inte erböds i efterhand, på samma sätt som i Ljusdal. Samtidigt så fanns en krisstab och en plan för att hantera krisen på plats.

– Jag tror det är rätt ofrånkomligt att man gör en del misstag i en sån här kaosartad situation som vi haft. Men vi har haft stöd och kontakter just i det läge när vi tyckte var nödvändigt, sa kommunalrådet Anders Häggkvist (C), till Sveriges Radio P4 Jämtland, under en valdebatt i Hede som ägde rum under under torsdagseftermiddagen.

Annan bedömning

Thomas Wiklund (M) uppger till radiokanalen att kommunen inte har diskuterat någon krishanteringsgrupp.

– De har väl gjort en annan bedömning än vi har gjort, säger han tilll Sveriges Radio P4 Jämtland.

Startar på fredag

Redan under fredagen inleds utvärderingen av insatserna, med målet att lära sig inför framtida skogsbränder.

– Vi hade en krisledningsnämnd från början, under den akuta krisen. Nu ska vi göra en utvärdering och dra slutsatser av både det som är positivt och negativt, säger Lars Gunnar Nordlander (S), till radiokanalen.

LÄS OCKSÅ: Det är som att vara i en krigszon