Holmen hänger på trenden med digital virkesmätning

Holmen satsar vidare på digital virkesmätning. Nu ska timmerterminalen i Vännäs och pappersbruket i Hallstavik utrustas med mätriggar.

Den digitala virkesmätningen innebär att timmerbilen kör in genom en obemannad mätrigg vid industrins virkesmottagning. Där registreras stockarnas diameter och fastvolymprocent digitalt med kameror.
Den digitala virkesmätningen innebär att timmerbilen kör in genom en obemannad mätrigg vid industrins virkesmottagning. Där registreras stockarnas diameter och fastvolymprocent digitalt med kameror. FOTO: HOLMEN

Digital virkesmätning av både massaved och timmer har slagit igenom på bred front i Sverige. I dag finns närmare 50 mätstationer runt om i landet där man med hjälp av kameror eller skanning gör travmätningen.

Effektivare virkesmätning

Holmen har redan tidigare använt digital virkesmätning vid pappersbruket i Braviken, men nu ska även tågterminalen i Vännäs och pappersbruket i Hallstavik få digital virkesmätning.

– Det här är en klimatsmart lösning som gör virkesmätningen mer precis och hela processen mer effektiv. Obemannade mätterminaler innebär möjligheter att ha öppet dygnet runt vilket skapar större tillgänglighet och färre köer. På så sätt kan vi utnyttja transportresurserna bättre, vilket är bra för både arbetsmiljö och klimat, säger Andreas Rastbäck, affärschef på Holmen Skog, i ett pressmeddelande.

Delautomatisk process

Den digitala virkesmätningen innebär att timmerbilen kör in genom en obemannad mätrigg vid industrins virkesmottagning. Där registreras stockarnas diameter och fastvolymprocent digitalt med kameror. Informationen skickas sedan till en virkesmätare som ger föraren besked om att lasten är registrerad och om den är godkänd för den industri den är på väg till.

Ny funktion

För leverans av mätriggar, kameror och teknik har Holmen skrivit ett avtal med företaget Cind.

– De blir först ut med vår nya funktion för beräkning av fastvolym och jag ser fram emot kommande gemensamma utvecklingsinsatser inom andra områden där maskininlärning blir en viktig komponent, säger Marcus Schelin, VD på Cind.

LÄS MER: Kameror ersätter mänskliga ögat vid virkesmätning