Hur kan skogsägare tjäna pengar på turism?

När jag reser försöker jag bo hos någon duktig skogsägare som kombinerar turism med skogsbruk, skriver Leif Öster i veckans krönika.

Leif Öster, krönikör.
Leif Öster, krönikör. FOTO: PRIVAT

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Förra veckan jagade jag älg i Jämtland. Eftersom jag bor i södra Dalarna, är min resa även per definition naturturism. Turism är nämligen förflyttade konsumtion. När naturen är reseanledning, kallas det för naturturism.

Långt över mitt jaktpass for flyget till USA. Det kostar mindre att flyga dit, än att ta bilen till Jämtland. Det känns helt tokigt.

På global nivå växte världsturismen med sex procent första halvåret 2017. Det görs årligen över en miljard flygresor. Det vore nog bra om flyget blev mycket dyrare, så att vi turistade mer i vårt eget vackra land.

Med ökad turism, kommer problem. Det är dags att få bort avarterna. Men det finns ändå två bra skäl till varför vi skogsägare, i grunden bör vara positiva till växande turism. Det ena är att vi och grannar kan få mer klirr i kassan. Det andra skälet är att växande turism, stärker landsbygdens serviceunderlag. Så oavsett om du tänker satsa på turism eller inte, finns det skäl till lite spaning.

Det bästa sättet att lära sig mer om turism, är att själv vara turist. När jag reser, försöker jag bo hos någon duktig skogsägare, som kombinerar turism med skogsbruk. Nyligen besökte jag fantastiska Ingebo hagar utanför Vimmerby. Här verkar skogsägaren Kristina Lindelöf som kombinerar ett anpassat skogsbruk, med besöksverksamhet och turism. Målet är större sammanlagda inkomster, än från enbart skogsbruk eller enbart turism.

Som aktiv i Södra Skogsägarnas mångbruksgrupp, är Kristina även ett gott exempel för många andra.

Svensk turism omsätter 300 miljarder kronor. Så frågan är hur vi skogsägare, kan tjäna pengar på turism?

Här några råd på vägen:

Röj din skog. Med röjda och gallrade blandskogar, blir de besöksvänliga och mer lämpade för turism. Kanske är det nästa generation, som en dag utvecklar gårdens turism?

Se över dina jakt- och fiskearrenden. Detta är turism, som tyvärr ofta har för lågt pris.

Skriv även små avtal. Även om du inte får mycket betalt för båtplatser och andra små upplåtelser, ger ett kontrakt ordning och reda i din skog.

Fundera på om något av gårdens hus kan användas för uthyrning. Det finns 10.000-tals vackra bostadshus på landsbygden som kanske kan ge nya inkomster.

Gör en egen satsning eller träffa avtal med någon annan.

P.S Besök gärna Ingebo hagar, om du har vägarna förbi. Det är så man lär sig mer om turism. Man besöker de bästa.