Investerare vill göra Norske skog till bioenergiföretag

En ny intressent har gett sig in i budstriden om Norske skog. Det är norske storinvesteraren Jens Ulltveit-Moe som vill göra om pappersjätten till en bioenergikoncern, skriver norska Dagens Naeringsliv.

FOTO: HUSMOFOTO / IBL BILDBYRÅ

Jens Ulltveit-Moe tillsammans med en internationell gruppering har lagt ett bud på 4-5 miljarder norska kronor på Norske skog. Papperskoncernen som har stor betydels för norskt skogsbruk ansökte om konkurs i slutet av förra året efter en längre tids ekonomiska svårigheter.

– Jag leder ett konsortium som har lagt in bud på Norske skog i tre rundor. Nu är vi inne i allra sista fasen, och väntar på ett avgörande inom loppet av en dag eller två efter att de allra sista buden är lagda på bordet, sa Jens Ulltveit-Moe till Dagens Naeringsliv i går, måndag.

Vill leda Norske skog

Han berättar att han själv går in med mellan 100 och 200 miljoner norska kronor, resten av pengarna kommer från två stora internationella förvaltare. Jens Ulltveit-Moe önskar att gå in som styrelseordförande i bolaget.

I höstas visade investmentbolagen Oceanwood och Aker intresse att köpa Norske skogs fabriker, men den affären gick inte i hamn då. De två bolagen tros ha lagt nya bud efter konkursen.

Flera aktörer intresserade

Enligt Dagens Naeringsliv är det totalt mellan fem och tio aktörer som har lagt bud på Norske Skog.

Om det blir Ulltveit-Moe som drar det längsta strået kommer det att bli en ändring i inriktningen av Norske skogs verksamhet. Marknaden för tidningspapper är för svag på lång sikt, menar han.

– Vi önskar att utveckla Norske Skog mer och mer i riktningen mot en bioenergikoncern, det är där framtiden ligger, säger han.

Ulltveit-Moe äger och förvaltar stora arealer skog och ett sågverk i Kanada. Den verksamheten uppges gå bra, medan investeringarna i bioetanol i Brasilien hittills är en förlustaffär.

Norskog välkomnar budet

Norska skogsägarföreningen Norskog ser positivt på att UMOE, Jens Ulltveit-Moes bolag, ger sig in i budstriden.

"Vi har tilltro till Ulltveit-Moe, han har visat sig vara en som stannar och investerar långsiktigt med stor tro på att framtiden ligger i gröna och klimatvänliga produkter", skriver företrädare för Norskog på föreningens hemsida.