Jägareförbundet: Förenkla reglerna för vildsvinskött

Småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägarna borde bli tillåtet. Svenska Jägareförbundet vill att regeringen ska förenkla reglerna.

Svenska Jägareförbundet vill att jägare enklare ska kunna sälja köttet från vildsvin.
Svenska Jägareförbundet vill att jägare enklare ska kunna sälja köttet från vildsvin. FOTO: MOSTPHOTOS

Svenska Jägareförbundet vill att regeringen ska förenkla reglerna för småskalig försäljning av vildsvinskött. Enligt organisationen skulle det öka jakttrycket på vildsvin samt ge konsumenterna tillgång till mer klimatsmart kött.

Enklare regler behövs

– Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men för att få ut mer till konsumenter behövs enklare regler – som det finns vid försäljning av till exempel älg, hjort och rådjur. Med enklare regler slipper jägarna långa bilkörningar till vilthanteringsanläggningar som ofta är dyrare än betalningen för köttet, vilket idag avhåller jägarna från att både fälla och sälja vildsvin, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Minska skador i jordbruket

Detta förslag skulle enligt honom även minska vildsvinsskadorna i jordbruket.

– Vi jägare känner ett ansvar att tillsammans med markägare och arrendatorer få ner omfattningen av vildsvinsskadorna och då är ett ändrat regelverk för försäljning av vildsvinskött ett bra verktyg, säger Torbjörn Larsson.

Tyskt system fungerar

Systemet som finns i Tyskland skulle enligt Svenska Jägareförbundet även kunna fungera i Sverige. Där trikintestas köttet hos godkänt laboratorium och det finns sedan spårbarhet varifrån det kommer. Jägarna certifieras med en utbildning som ska säkerställa att köttet är rätt hanterat.