Kameraövervakning ska ge bättre koll på kungsörnar

Forskaren Birger Hörnfeldt, som är professor emeritus på SLU, har ansökt om tillstånd för kameraövervakning av kungsörnsbon.

FOTO: ISTOCK

Ansökan avser 180 kungsörnsbon, men i praktiken är ambitionen att övervaka kungsörnarna i ett 70-tal bon, skriver Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Ansökan avser kameraövervakning från Dalarna och upp till Norrbotten, alltså mer än halva Sverige.

Ska ge bättre kunskaper

Tanken är att få bättre kunskaper om hur många kungsörnar som överlever den första tiden och kan lämna boet, uppger Birger Hörnfeldt.

– Man måste veta hur bra ungproduktionen för att kunna bedöma om stammen har potential att öka eller om den rentav minskar, säger Birger Hörnfeldt, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Enligt dagens uppskattningar uppgår antalet kungsörnar idag till cirka 1 400. Genom övervakningen av fåglar blir det möjligt att genomföra bättre åtgärder från myndigheternas för att förvalta förekomsten av kungsörnen, som är fridlyst. I första hand ska kamerorna monteras upp vid revir i Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

– I grunden har man ganska dålig kunskap om överlevnaden hos svenska kungsörnar, bland annat om hur många ungar som produceras av olika par, säger Birger Hörnfeldt till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

LÄS OCKSÅ: Få havsörnar räknade i Blekinge