Kina planterar världens dyraste träd

Med hjälp av solenergi försöker Kina smälta permafrosten i den trädlösa tibetanska staden Nagdu för att plantera träd.

Med hjälp av solpaneler ska den eviga tjälen värmas upp.
Med hjälp av solpaneler ska den eviga tjälen värmas upp. FOTO: MOSTPHOTOS

Kina vill på konstgjord väg skapa en skog på 4 500 meters höjd över havet i staden Nagdu i östra Tibet. Genom att använda solenergi för att smälta den eviga tjälen ska det enligt Kina gå att plantera träd där. Det rapporterar South China Morning Post.

Många är skeptiska

Tanken med projektet är att göra platsen mer välkomnande för inflyttande Han-kineser och soldater som tycker att frånvaron av träd är mentalt påfrestande.

Men både kostnad och miljömässig påverkan har gjort att många forskare ser på projektet med skepsis.

– Vissa kanske gör detta för att ställa sig in hos presidenten, men de flesta vetenskapsmän är bekymrade över det här projektet, sa en anonym forskare till South China Morning Post.

Värme leds ner i marken

På grässlätter i området sitter redan solpaneler som ska göra solljus till elektricitet. Den ska sedan ledas ner i marken via ett enormt nät av koppartrådar. Värmen från koppartrådarna är tänkt ska smälta permafrosten i jordlagret så att träd ska kunna planteras och rötterna ska undkomma att bli frostbitna.

Skog på projektyta

Under de senaste månaderna har en skog börjat växa på en provyta stor som fler än 30 fotbollsplaner. Den består av gran, cypress och tall skriver tidningen, och hänvisar till Tibets autonoma regiondepartement för vetenskap och teknologi.

Olika metoder har provats

Projektet att få träd att växa i Nagdu sägs ha kostat miljontals yuan – en miljon yuan är runt 725 000 kronor – under de senaste decennierna. Man har odlat träd under ett glastak, gett vitaminer till träd, hällt varmvatten på jorden och täckt grenarena med plastmembran. Inget träd har överlevt.

"Inte hållbart"

Forskare menar att det här projektet kan störa den ekologiska balansen på den tibetanska platån.

– Det här är inte hållbart, säger en forskare.

– Det här kan vara de dyraste träden i världen, säger en annan.