Kineser på träbyggturné i Europa

Kineser besöker just nu Europa för att få en inblick i industriellt träbyggande. Sverige är första land ut att ta emot delegationen.

Byggande av höghus med trästomme.
Byggande av höghus med trästomme. FOTO: PER-OLOF STOLTZ

Skälet till studiebesöket är att Kina, enligt branschorganisationen Svenskt trä, beslutat att satsa mer på träbyggande av klimatskäl.

– Kina har en uttalad trästrategi och tydlig inriktning för att nå de uppsatta klimatmålen. Kina är samtidigt världens största byggmarknad och deras beslut att satsa på mer träbyggande ger därför betydelse för både svensk export och klimatet, kommenterar Mikael Eliasson, direktör för Svenskt Trä, som tillsammans med Sveriges Träbyggnadskansli är värd för den kinesiska delegationens Sverigebesök.

LÄS MER: Larm om brandsäkerhet i höga trähus

Besöker industrier

Delegationen, som representerar det kinesiska ministeriet för bostadsbyggande, vill ta del av produktionen av trähus, större träbyggprojekt och produktionslinjer för korslimmat trä och husmoduler.

Kineserna besöker bland annat byggprojekt som höghusen i Strandparken i Sundbyberg utanför Stockholm samt produktion och projekt hos Lindbäcks Bygg i Piteå och Martinsons Trä i Bygdsiljum, Skellefteå.

Dessutom besöks forskningsinstitutet Rise i Skellefteå.

Produktion av modulhus i fabrik.
Produktion av modulhus i fabrik. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Viktig marknad

2012 exporterade Sverige 100 000 kubikmeter sågade trävaror till Kina. Fem år senare, 2017, uppgick exportvolymen till 920 000 kubikmeter. Det gör Kina till en av de viktigaste exportmarknaderna för svenska sågverk.

Stöd från Europa

Värd för hela Europabesöket är den europeiska motsvarigheten till Svenskt Trä, European Wood. European Wood bistår det kinesiska bostadsministeriet i utvecklingen av regelverk, standarder, kunskap om materialval och byggprocesser.