Komatsu vill bygga ny fabrik för skogsmaskiner

undefined

En skotare, Komatsu 875, från Komatsu Forest.
En skotare, Komatsu 875, från Komatsu Forest. FOTO: PRESSBILD

Komatsu Forest är världens näst största tillverkare av skogsmaskiner med huvudkontor och fabrik i Umeå. Nu vill företaget bygga en helt ny fabrik med högt ställda krav på arbetsmiljö, säkerhet och produktkvalitet.

”Vi vill ha en fabrik som är anpassad utifrån människans möjligheter, där teknik, god ergonomi och säkerhet främjas och verkar för god kvalitet för tillverkningen”, säger Martin Ärlestig, fabrikschef vid Komatsu Forest, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Komatsu köper Quadco och Southstar

Fokus på miljöansvar

En annan viktig del i den planerade fabriken är att ta ett stort miljöansvar.

– När en fabrik byggs ny från grunden kan miljövänliga lösningar finnas med hela vägen. Vårt mål är att bli CO2 neutrala i vår produktion, säger Martin Ärlestig.

Stöd krävs för att planerna ska gå i lås

Om planerna går i lås hoppas Komatsu Forest att bygget kan påbörjas under nästa år. Men för att ett beslut om en investering i en ny fabrik ska realiseras krävs att Komatsu Forest får ett antal stöd.

Det handlar dels om en hållbar infrastrukturlösning som möter framtida behov av transporter både via väg och järnväg och dels om ett regionalt investeringsstöd som komplement till den stora satsning som företaget gör.

LÄS MER: Mindre antal skotare registrerade