Köttet stannar i frysen

Av det viltkött som produceras i Sverige varje år hamnar merparten i jägarnas frysar. Men det vill Torsten Mörner, ordförande i Svenska Viltakademin, ändra på.

Hur stor andel av det svenska viltköttet som hamnar i handeln är svårt att svara på. Enligt vissa rör det sig om cirka 20 procent, resten hamnar i jägarnas frysar.

– Det har gjorts uppskattningar utifrån hur mycket som passerar vilthanteringsanläggningarna. För vildsvinskött kom man fram till en siffra på runt 5 procent. Sen är det kanske 10-20 procent som säljs direkt, framför allt älg till grannar och bekanta. Jag skulle uppskatta att det är runt 30 procent totalt som säljs.

Det säger Torsten Mörner, ordförande för Svenska Viltakademin som arbetar för att mer svenskt vilt ska komma ut i handeln.

– Jag tycker alla ska ha förmånen att äta viltkött. Det är en typisk svensk kvalitetsprodukt och nyttig mat. Det är också viktigt för turismen. Själva åker vi till Frankrike och äter ostar och ostron. När man kommer till Sverige borde det vara möjligt att få en älgfilé.

Han tror också att mängden viltkött i handeln kommer att öka.

– Efterfrågan finns, den är större än tillgången. Och utbudet kommer att öka i takt med att vildsvinen ökar och ju mer vi bygger ut vilthanteringsanläggningarna.

I dagsläget produceras runt 2 500 ton vildsvinskött i landet. Med stammens snabba tillväxt kommer det om bara 2-3 år att vara det dubbla.

– Vildsvinen måste passera en vilthanteringsanläggning och när jägarna upptäcker att man kan bli av med köttet på ett lätt sätt kommer volymerna till handeln att öka.