Länsstyrelsen: undvik markberednings- och skogsmaskiner

Undvik att använda markberednings- och skogsmaskiner under nuvarande förhållanden, varnar myndigheterna i Dalarna.

FOTO: ISTOCK

All användning av skogsmaskiner och markberedning i skog och mark i Dalarna bör undvikas kommande vecka. Detta på grund av den rådande brandrisken. Det varnar länsstyrelsen i Dalarnas län och Dalarnas räddningstjänster, samtidigt som länsstyrelsen beslutar om regionalt eldningsförbud i hela Dalarna.

Gnistor vanlig brandorsak

Gnistor från skogsmaskiner, framför allt från kedjor på markberedningsmaskiner är en vanlig orsak till skogsbränder. Därför har redan flera skogsbolag redan stoppat planerat skogsarbete.

– För att undvika att bränder uppstår uppmanar vi nu alla aktörer att undvik användningen av skogs- och markberedningsmaskiner under rådande förhållanden, säger Johan Erikson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

Eldningsförbudet gäller all anledning utomhus och dispens kan endast ges för exempelvis naturvårdsbränningar. Men i de förhållandena har länsstyrelsen bestämt att inte genomföra naturvårdsbränningar.

Var extra försiktig

En särskild uppmaning om den enskildes ansvar att vara extra försiktig riktas också till alla, såväl privatpersoner, som markägare och skogsbolag. Det gäller både förebyggande av brand och att se till att utrustning för brand finns.

– Prognosen visar att det kommer att råda extremt stor risk för skogsbrand kommande vecka, därför är det viktigt att alla är extra försiktiga, säger Johan Erikson.

LÄS OCKSÅ: Brandfaran stoppar skogsarbetet

LÄS MER: Gödseltunnor redo för skogsbränder