Leif Öster: Ljuvligt att gå på ett trägolv

Trä är ett fantastiskt material. Men eftersom virket inte räcker till allt kommer det behöva styras bort från de minst klimatsmarta pappersprodukterna till förbrukning där virket gör störst nytta. Det skriver Leif Öster i veckans krönika.

Leif Öster skriver krönikor i Land Skogsbruk med jämna mellanrum.
Leif Öster skriver krönikor i Land Skogsbruk med jämna mellanrum. FOTO: ISTOCK/PRIVAT

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Det är ljuvligt att gå barfota på ett slitet trägolv. Lika fint är gårdens gamla vackra träföremål. Tusentals händer har använt dem och de fungerar fortfarande. Min egen enkla träpall är märkt med 1680. Efter 340 år fungerar den fortfarande.

Trä är helt enkelt ett fantastiskt material. Vår familjs turistanläggning är byggd i timmer och plank. Det gick åt 200 kubik timmerstockar och sågad trävara. Torrt trä består till hälften av kol. Med golven, träföremålen och husen har vi alltså byggt in ett rejält kollager. Sammantaget finns 50 ton kol bundet i mina hus.

Jag tänker att träd är nog bäst på att vara träd och massivt trä. Ju mer energi och kostnader vi lägger på att omvandla virket till något annat, desto dyrare och krångligare lär det bli. Stora Ensos Sverigechef, Per Lyrvall, brukar sammanfatta saken så här:

– Visst kan allt som görs av olja göras av trä. Det har vi vetat länge. Problemet är att det också måste ske till konkurrenskraftiga priser. Däri ligger utmaningen.

Modeordet i skogsdebatten är ”substitution”. Det låter finare än ”att ersätta”, men avser ungefär samma sak. Ursprungligen betydde substitutionseffekten att när priserna stiger kommer konsumenterna att ersätta dyrare varor med billigare alternativ. I skogens klimatdebatt betyder ordet istället att våra produkter kan och bör ersätta fossila.

Bra så. Men i verkligheten är det oftast tvärtom. Kunderna väljer inte biodiesel utan föredrar det betydligt billigare fossila. Trä ersätts med betong och stål.

Dessutom har olika produkter från skogen fullständigt olika klimatnytta. Så när Mats Larsson, legendarisk chefredaktör på Dala-Demokraten slutade efter 40 års journalistisk bana sa han:

– Att avverka avlägsna skogar, skicka dem långväga med timmerbil till ett pappersbruk för att trycka tidningar med nyheter som alla redan läst dagen innan på nätet. Det verkar helt enkelt vara en dålig affärsidé.

I dag hade Mats nog även frågat om klimatnyttan varit större om virket använts till mera klimatsmarta produkter?

Våra skogars virke är en fantastisk råvara. Men eftersom virket inte räcker till allt kommer det behöva styras bort virke från de minst klimatsmarta pappersprodukterna till förbrukning där virket gör störst nytta.

I staden pratar de om cirkulär ekonomi. Nu är detta inget nytt här på landsbygden, för vi har alltid återbrukat våra golv och träföremål. Bäst klimatnytta är nämligen produkten som aldrig tillverkas.

Leif Öster,

Skogsägare och turismföretagare

LÄS MER: Experten: Här är träslagen att satsa på i det allt varmare klimatet