Livsmedelsverket emot gårdsförsäljning av vildsvin

För att motivera jägare att jaga vildsvin bör det bli enklare att kunna sälja köttet, föreslår Svenska Jägareförbundet. Men Livsmedelsverket säger nej.

Svenska Jägareförbundet har föreslagit att det ska bli enklare för jägare att själva sälja vildsvinskött, för att få ner vildsvinsstammen. Detta har Land Lantbruk skrivit om tidigare.

– Syftet är att göra det mycket enklare. Man skulle kunna ha det som de har det i Tyskland med ett enkelt förfarande att man registrerar sig så att det går att spåra köttet även om man säljer det privat, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet till SVT Värmland.

Krångligt i dag

Nu är det inte tillåtet i Sverige att sälja kött från vildsvin innan det har gått igenom en vilthanteringsanläggning. Det är detta som Svenska Jägareförbundet vill förenkla för att motivera till mer jakt på vildsvin.

– Det är ganska krångligt i dag. Här i Värmland är det, om man exempelvis jagar utanför Karlstad, sju mil enkel resa. Så långt åker man inte för att lämna in ett vildsvin utan man jagar till man har frysboxen full och sedan slutar man, säger Gunnar Glöersen.

Besiktning är en garant

Men förslaget möter motstånd från Livsmedelsverket, eftersom vildsvinskött kan innehålla trikiner. Trots att jägare gör tester av köttet för trikiner redan i dag, får det inte säljas direkt till butiker eller dylikt. Jägare får enligt dagens lagstiftning inte ens ge bort köttet till någon annan.

– Själva köttbesiktningen är ju en garant för att köttet är säkert. När det gäller jägarens egna leveranser är ju variationen mycket större, det finns de som kan och är mycket duktiga, men sedan finns det ju alltid sämre förhållanden för att kunna genomföra slakten på ett bra sätt. Att bara öppna upp den vägen skulle inte lösa problemet med den kraftigt växande populationen, säger Arja Kautto, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket till SVT Skåne.

Finns spårbarhet

Jägareförbundet tror även att den svarta marknaden skulle minska om det blev lättare att sälja köttet öppet.

– Ja, vilthanteringsanläggningarna är en garant, men den skulle inte minska om jägarna gjorde detta själva. Det skulle kunna vara tvärtom, för risken är att jägare säljer köttet svart när det blir så komplicerat som det är i dag. Jag tror att det kan vara en fördel om man underlättar och att det finns en spårbarhet till den som sålt det, säger Gunnar Glöersen.

Läs mer: Jägareförbundet: Förenkla reglerna för vildsvinskött