Martinsons investerar i sågverken

Träföretaget Martinsons investerar 120 miljoner kronor i sina sågverksanläggningar i Bygdsiljum och Kroksjön.

Martinsons sågverksanläggning i Bygdsiljum kommer att få en ny huvudpanna.
Martinsons sågverksanläggning i Bygdsiljum kommer att få en ny huvudpanna. FOTO: MARTINSONS

Den enskilt största investeringen är en ny huvudpanna till anläggningen i Bygdsiljum. Totalt omfattar investeringsprogrammet 120 miljoner kronor.

– Vi vill öka produktionen av trävaror, limträ och KL-trä. Med investeringarna skapas nödvändigt utrymme för att både vässa förädlingen och för att på sikt nå en produktion av 580 000 kubikmeter trävaror per år, säger produktionschefen Olov Martinson.

Producerar byggkomponenter

Martinsons har under de senaste åren genomfört flera satsningar på sina sågverk i Bygdsiljum och Kroksjön med målet att säkerställa kvalitet och öka produktionen, där investeringen i kamerasortering i Kroksjön är en del.

– I Kroksjön har vi bland annat sett en mycket positiv utveckling när det handlar om produktion av byggkomponenter. Det är en anläggning där vi precis som i Bygdsiljum nu växlar upp.

Limträproduktionen uppgraderas

Koncernen har dessutom investerat i vidareförädlingen där limträproduktionen uppgraderats med utrustning som både höjer produktionen och kvaliteten i takt med att kundernas krav och önskemål på limmade balkar förändras.

Huvudpannan i Bygdsiljum driftsätts hösten 2020. Bland fördelarna märks även en god miljöprestanda.

– När vi har alla pannor på plats kommer den nya att köras konstant vilket sänker produktionens klimatavtryck. Dessutom drivs den till hundra procent med biobränslen i form av restprodukter från skogen.

LÄS MER: Rekordorder till Martinsons